Máj je nielen lásky čas

Kultúrne zariadenia Petržalky pripravili aj na máj bohatý program pre všetkých Petržalčanov. Okrem novovzniknutej detskej herne pre deti predškolského veku v CC centre, pripravili aj divadelné predstavenie Len si pospi miláčik, XVI. ročník jazzového festivalu PET JAZZ 2016 a v pravidelnom cykle komorných koncertov Momentum musicum predstavia študenti Konzervatória hudbu od ľudovej piesne až po muzikál. Z viac ako 60 podujatí vyberáme pár ďalších na inšpiráciu.

FRAGILE darujú Petržalke Narcis na znak nádeje v pondelok 2. mája 2016 o 18:00 h v DK Zrkadlový háj. Pevne veríme, že hudba a dobrá myšlienka dokážu spolu poraziť aj takú zákernú chorobu, akou je rakovina. Vokálna a cappella Fragile sa rozhodla podporiť občianske združenie Liga proti rakovine sériou koncertov a v rámci FRAGILE BRATISLAVA NARCIS TOUR zavíta 2. mája aj do petržalského Domu kultúry Zrkadlový háj.

Už dvadsať rokov prináša žltý narcis nádej onkologickým pacientom. Symbolickým pripnutím makety tohto kvetu vyjadrujú občania Slovenskej republiky spolupatričnosť tým menej šťastným a finančne podporujú ich liečbu i výskum onkologických ochorení. Hudobná skupina Fragile sa rozhodla prepojiť svoje dlhoročné priateľstvo a sympatie s občianskym združením Liga proti rakovine, aby cez svoje koncerty vyjadrila priazeň a dala nádej ľuďom bojujúcim s touto zákernou chorobou. Jednou z ich zastávok v rámci FRAGILE BRATISLAVA NARCIS TOUR bude aj petržalský Zrkadlový háj.
Fragile sú na Slovensku priekopníkmi v žánru a cappella, keď sa vypracovali z kuriózneho projektu, ktorému nikto neveril, na žiadanú koncertnú kapelu napĺňajúcu veľké haly a sprevádzajúcu tých najznámejších slovenských a českých interpretov. Hlas je ich jediným nástrojom – vedia ním vykúzliť populárne melódie – zaranžovať celé skladby – ako aj imitovať akýkoľvek inštrument a dokonca i techniku hrania. Ich predstavenia sú plné výbornej hudby, skvelého humoru a oduševnených výkonov. Fragile v zostave Braňo Kostka, Soňa Norisová, Jana Golis, Helena Krajčiová, Svetlana Rymarenko, Slavo Košecký, Vilo Csontos a Kamil Mikulčík prinášajú známe rockové, popové či jazzové hity od takých umelcov ako je Sting, Tina Turner i mnohých ďalších. Projekty Fragile Queen Symphony a Hlasy 1,2 s piesňami patria u nás v tomto žánri k dosiaľ neprekonateľným činom. Časť z výťažku tohto turné bude venovaná na podporu programov Ligy proti rakovine zameraných na nákup potrebných prístrojových vybavení, skvalitnenie liečby a života onkologických pacientov či výskum potrebný k ďalšiemu napredovaniu v úspešnej liečbe rakoviny.

SLOVAK SHOWBIZ FOR BEGINNERS Puskailer a Madej opäť ukážu Petržalčanom desatoro zo slovenského šoubiznisu 5. mája 2016 o 19:00 h v Klube za zrkadlom. Bývalá detská hviezda, dnes už ostrieľaný spevák Martin Madej a kozmopolitný vokalista Thomas Puskailer sa stretli v komediálnom hudobnom predstavení Slovak Showbiz For Beginners. Táto úspešná paródia sa z Novej scény presťahovala do obnoveného Klubu Za zrkadlom. V marci sa predstavili na tomto mieste prvýkrát a 5. mája o 19:00 vás pozývame na ďalšiu reprízu.

Spolupráca oboch hviezd prešla krstom ohňom v predstaveniach Boy Bond a Eco Tour a tak vznikol autorský tandem prinášajúci svieže a originálne nápady, ktoré sú pretavené do súčasného – moderného jazyka. Stručná scéna a jednoduchá myšlienka stojí za nápadom ich tretieho programu – Slovak Showbiz For Beginners. Martin Madej stvárnil ostrieľaného producenta, ktorý do vlastnej šou pozval začínajúceho hudobníka s ambíciami preraziť. Madej ironizoval, poučoval a naivnému umelcovi dával „cenné rady“ ako prežiť v nestálom rybníku nášho šoubiznisu. Puskailer sa ho zase snažil presvedčiť, že nemusí nutne zapredať vlastnú tvár či zradiť najbližších, mať milenky, maniere, aby v ňom dokázal uspieť. Postupne sa tak zo žiaka stáva učiteľ, pričom tieto úlohy sa počas večera niekoľkokrát vymenili.
Parodovaním si obaja umelci zobrali na paškál množstvo celebrít, ale nezabudli si uťahovať aj sami zo seba. Pootvorili dvierka do zákulisia šoubiznisu a ukázali mu „vyplazený jazyk“. Satirickou formou naznačili, aké absurdnosti panujú v tomto neúprosnom trhu a cez desatoro nepísaných pravidiel ukázali čo robiť, ako to robiť, s kým to robiť a s kým už nie. Martin Madej stvárnil nekompromisného producenta idúceho cez mŕtvoly, pričom jeho herecké etudy pobavili najmä prácou s telom, grimasami a mimikou, Thomas Puskailer sa zase naplno chopil úlohy horúcej hlavy plnej ideálov, slušného správania a romantickej duše.
Celý príbeh bol spracovaný strihovou formou, pričom jednotlivé scénky cizeloval do výsledného tvaru popredný režisér Eduard Kudláč. O hudobné spracovanie sa postaral známy skladateľ a aranžér Slavo Solovic. Ten pretavil svoje bohaté skúsenosti zo scénickej hudby do výslednej koláže, pozostávajúcej z mnohých známych slovenských piesní i zahraničných hitov. V kolekcii skladieb Rytmusa, Miroslava Žbirku, Elánu, Desmodu či Pharella Williamsa potom Madej ukázal publiku, ako sa vyrábajú hity ako na bežiacom páse.
Tešíme sa na Vás 5. mája v petržalskom Klube Za zrkadlom.

VIDIEK S PACORA TRIOM – Z TECHNICKÝCH PRÍČIN ZRUŠENÉ – Svet Vidieku v netradičných aranžmánoch na spoločnom koncerte 12. mája 2016 o 19:30 v Klube Za zrkadlom. Obľúbená hudobná skupina Vidiek a odborníkmi oceňované Pacora Trio sa stretnú 12. mája na spoločnom koncerte v petržalskom Klube Za zrkadlom. Hity ako Ó maňo, Vidiečan, Rudy a Hilda či piesne z nového albumu Vidiek s oblohou zaznejú v netradičných aranžmánoch na spoločnom vystúpení tohto unikátneho spojenia.

Nebolo to tak dávno, kedy mestská poetika a dedinská živelnosť žili vedľa seba oddelene. Akosi sa vnímali, znášali a dokonca i priatelili, ale fungovali popri sebe viac menej ignorantsky. V tom však prišla skupina Vidiek z Rovinky a spojila svet salónneho bonvivánstva a vidieckej otvorenosti do ľahko stráviteľných melódií a hravých textov. A toto inšpiratívne spojenie bude ešte viac platiť 12. mája na veľkom – spoločnom koncerte populárnej skupiny Vidiek so zoskupením troch inšpiratívnych hudobníkov Pacora Trio v petržalskom Klube Za zrkadlom.
Vidiek vznikal na základoch, ktoré položil legendárny punkrock/ska/novovlnový Ventil RG Veľká fanúšikovská základňa inšpirovala speváka a lídra Ventilu RG Janka Kurica po jeho rozpade k založeniu novej kapely, ktorá by pokračovala v pestrom mixe hudobných štýlov a hravých textov. Baladická Anglická, nostalgická Vianoce 97, láskavo – hašterivá Rudy a Hilda či temperamentný duet Ó maňo zdobí Vidiek na každom ich koncerte. A či už je to letný festival či nabitý hudobný klub, všade sa tieto skladby spievajú z plného hrdla. Do tejto zostavy známych hitov dobre zapadli aj piesne z ich posledného štúdiového albumu Vidiek s oblohou, na ktorom sa predstavilo až šesťdesiatpäť hudobných hostí! Medzi nimi figurovali také mená ako Katarína Knechtová, Michal Kaščák, František Černý z Čechomoru či kapela Pacora Trio. A práve Pacora Trio bude hosťom ich jedinečného spoločného – petržalského koncertu v Klube Za zrkadlom, kde sa predstavia 12. mája od 19:30 a doplnia tak tradičnú zostavu skupiny Vidiek, čiže Oňa Tomčalu na bicích, Richarda Jajcaya na gitare, Martina Klačanského na basgitare a Richarda Kasáka na klávesách.
Pacora je trio skúsených muzikantov z akademického prostredia: huslista Stanislav Palúch, ktorý vyštudoval u samotného profesora Bohdana Warchala a je podpísaný ako štúdiový hráč pod viac ako štyridsiatimi albumami, moldavský cimbalista Marcel Comendant prinášajúci balkánsku nespútanosť, viazanú na skúsenosti z tamojších komorných zoskupení a kontrabasista Róbert Ragan so svojím jazzovým feelingom. Spomínaní páni sú všestrannými hudobnými majstrami, ktorých zdobí množstvo ocenení. Na ich formáciu Pacora Trio, so sviežim slovensko – moldavským závanom prelínania folklóru, jazzu a vážnej hudby, idú v poslednej dobe zo sveta samé nadšené ohlasy, ako z prestížneho izraelského festivalu Red Sea Jazz Festival, či z najväčšej prehliadky world music na svete WOMEX, konanej tento rok v Budapešti.
Na koncerte v petržalskom Klube Za zrkadlom zahrá skupina Vidiek spolu s formáciou Pacora Trio spoločný dvojhodinový koncert. Zaznejú na ňom najväčšie hity kapely Vidiek a to v netradičných spoločných aranžmánoch skupiny Vidiek s Pacora Triom.

web od 2day