Poslanci schválili zmeny v solidarite voči malým

Poslanci miestneho zastupiteľstva v Petržalke schválili súhlasné stanovisko k návrhu zmeny Štatútu hlavného mesta k výške solidarity. Na jej základe štyri veľké mestské časti (Petržalka, Staré Mesto, Nové Mesto, Ružinov) doteraz prispievali troma percentami svojich rozpočtov šiestim malým mestským častiam (Čunovo, Devín, Jarovce, Lamač, Rusovce, Vajnory a Záhorská Bystrica). Po novom sa suma zmení na fixnú sumu 1 950 000 eur ročne, na ktoré sa naďalej budú skladať štyri veľké mestské časti.

Princíp solidarity voči malým mestským častiam vznikol v roku 2008 ešte v čase pred vypuknutím krízy, ktorá mala výrazný dosah na príjmy samospráv. Pre Petržalku vzhľadom na zlepšený výber podielových daní navrhovaná zmena znamená výhodu, nakoľko sa s ním prestane aritmeticky zvyšovať aj výška solidarity.

Starosta Petržalky Vladimír Bajan pri tejto príležitosti uviedol, že ide zo strany mestskej časti o dočasný kompromis, ktorý by mal byť začiatkom definitívneho konca solidarity. “Pretože toto nie je solidarita, ale pokrivený ekonomický model,” povedal s tým, že Petržalka sa už niekoľko rokov snaží solidaritu zrušiť. Mestská časť totiž prichádza o vyše 700 tisíc eur ročne. Sumu, za ktorú by sa mohla lepšie starať o priestranstvá Petržalčanov.

web od 2day