Do materských škôl sme umiestnili o 111 detí viac ako vlani

Len budovanie nových tried nestačí, petržalská samospráva sa čoraz viac stretáva s nedostatkom pedagógov. V súčasnosti navštevuje 23 petržalských materských škôl 2 558 detí, ďalších 1 501 žiadostí školy zaznamenali pri jarných prihláškach na nasledujúci školský rok. Mestská časť bola schopná vyhovieť 825 žiadostiam, čo je o 111 detí viac ako v minulom roku.

Petržalka investuje každoročne značné finančné prostriedky do obnovy a rozširovania kapacít svojich materských škôl, v priemere až 700 tisíc eur ročne. Od roku 2012 vzniklo v Petržalke vyše 220 nových miest, za posledných osem rokov celkovo 430, avšak dopyt je stále vyšší ako ponuka. Súvisí to aj s tým, že nepribúda len miest v materských školách, ale aj detí v Petržalke. Žiadostí o umiestnenie bolo tento rok o 125 viac ako vlani.

Podarilo sa nám umiestniť 825 detí. Z tých, čo sme neprijali, 301 nesplnilo podmienku dovŕšenia troch rokov dieťaťa. Z ostatných 375 detí, ktoré sme nemohli prijať, nebol ani jeden predškolák, teda dieťa, ktoré pôjde o rok na základnú školu, čo vnímame pozitívne,” hovorí vedúca Oddelenia školstva a športu Veronika Redechová. Návšteva materskej školy nie je zo zákona povinná. Do školy sa prijímajú deti spravidla od troch rokov, prednostne deti, ktoré majú rok pred nástupom do základnej školy.

Vyhodnotenie prijímania detí trvalo dlhšie, keďže až 451 rodičov podalo žiadosť hneď na viacero materských škôl. Počet viacnásobných žiadostí tak bol 726. “Vtedy sa musia riaditeľky stretnúť, aby sa navzájom informovali o duplicitách v podaných žiadostiach. Žiadosti sa nevyškrtávajú, len sa dohodnú, ktorá materská škola vydá rozhodnutie o prijatí a ktorá o neprijatí,” vysvetlila Redechová.

Prednosta petržalského úradu Miroslav Štefánik hovorí, že na základe rozhodnutia samosprávy je dotácia na jedno dieťa na rok 2016 v materskej škole 2 034 eur z podielových daní. “My však musíme financovať budovanie nových kapacít ako aj riešiť tzv. modernizačný dlh. Súčasné budovy škôl, ktoré nám štát zveril, potrebujú nutnú rekonštrukciu. Do zateplenia, zdravšieho osvetlenia, obnovy hygienických zariadení, jedální, obnovy športových areálov. Už osem rokov systematicky tieto resty financujeme z našich zdrojov, ide o čiastku až 700 tisíc eur ročne, ktoré samozrejme potom chýbajú inde. Školstvo je však našou prioritou,” uviedol.

Samospráva kapacity materských škôl rozširuje prestavbou nebytových priestorov v školách a bývalých školníckych bytov. Chystá sa vybudovanie novej materskej školy na Vyšehradskej ulici za vyše dva milióny eur, na ktorú prispelo sumou takmer 400 tisíc eur Ministerstvo školstva. Na Vyšehradskej pribudne ďalších zhruba 150 miest.

Petržalka však naráža na ďalší vážny problém. “Darmo budeme budovať ďalšie priestory, keď v nich nebude mať kto učiť. Zohnať učiteľku do materskej školy v Bratislave pri ich tabuľkových platoch je veľmi zložité. Začína to byť vážny problém,” hovorí starosta Petržalky Vladimír Bajan.

Petržalka podľa Bajana pri budovaní nových tried už myslí aj na ďalší demografický vývoj. “Dnes nám chýbajú materské školy. Už o niekoľko rokov sa toto bremeno presunie na základné školy. Myslíme aj na dlhodobé obdobie, keď tieto priestory budú musieť slúžiť budúcim seniorom, pretože demografický trend je jednoducho taký. Naša populácia starne a bude starnúť,” dodal Bajan.

web od 2day