Petržalčan pokoril 26-ročný rekord

Ľubomír Hrčka v nedeľu na nitrianskom ovále vylepšil o viac ako 7 sekúnd bradatý rekord známeho vynikajúceho slovenského bežca a trénera Karola Petöcza v behu na 1500m a v čase 4:21,23 sa zároveň stal Majstrom Slovenska veteránov v tejto disciplíne. Pred šiestimi rokmi založil tréningovú skupinu rekreačných bežcov Run For Fun, ktorá má dnes viac ako 100 aktívnych členov, organizuje bežecké kempy a preteky, šéfuje detskému Atletickému Klubu Run For Fun Petržalka, je členom komisie SAZ behov mimo dráhu, našim kolegom v beh.sk a od uplynulého víkendu aj novým slovenským rekordérom v behu na 1500 m, kategórie nad 45 rokov.

Behával som na strednej a vysokej škole, v závere 800m bez nejakých výraznejších úspechov. Za zmienku stojí snáď len 3.miesto na M-ČSSR míliarov v doraste. Väčšie úspechy som dosiahol predtým ako mladší dorastenec v cyklistike. Po skončení VŠ som so športom skončil na takmer 15 rokov, nerobil som vôbec nič. Prišli iné priority a záujmy. Naspäť ma dostali až niekedy v rokoch 2008-2009 bývalí atléti, teraz združení vo Fešák Teame v Trnave, Štefan Lehen a Ľuboš Ferenc (preto v okolí Trnavy behám za Fešák Team doteraz). Vtedy ma prehovorili prísť na 5km preteky do Bojničiek. Skončil som posledný, tuším ma predbehol aj nejaký borec v kanadách, bolo mi veľmi zle a môj vtedy šesťročný syn plakal, keď ma videl tak utrápeného. Odvtedy som sa behaniu venoval skôr sporadicky, trochu sa to zlepšilo až založením Run For Fun. Od januára 2015 som začal so systematickým tréningom, behávam pravidelne podľa dlhodobého tréningového plánu, doplnkovo cvičím a významne som zmenil/zlepšil stravovanie. To je tak asi v skratke všetko, čo to podľa mňa ovplyvnilo. Predtým som tréningu nedával veľkú prioritu. Dnes ma veľmi baví zaoberať sa tréningovým procesom serióznejšie. A samozrejme, príprava na 1500m trať si vyžaduje špecializovaný tréning, s ktorým mi pomáhal jeden z našich najlepších trénerov Štefan Mereš„, prezradil Ľubomír Hrčka.

V Run For Fun, ktorý sídli na ZŠ Tupolevova, trénujú tréneri viac ako stovku rekreačných a vrcholových bežcov od tých najmladších ročníkov. „Ja priamo ľudí netrénujem, ale určite získavam veľké množstvo poznatkov o tréningu bežca aj po štyridsiatke/päťdesiatke. Myslím, že je asi najdôležitejšie si do svojho zoznamu priorít a rutín vložiť pravidelné športovanie v rozumnom objeme a intenzite, pozitívne výsledky sa dostavia určite.“, dodal nový rekordér.

Viac informácií TU

web od 2day