Petržalka opäť pristaví kontajnery zdarma

Bezplatné pristavovanie kontajnerov je službou, ktorú samospráva poskytuje dva razy ročne. Reaguje tak na pretrvávajúci záujem Petržalčanov o plošné upratovanie spoločných priestorov domov, pivníc či verejných priestranstiev v okolí panelákov. Od 12. októbra do 9. decembra rozmiestni veľkokapacitné kontajnery opäť v 90 lokalitách mestskej časti. Kontajner pristaví zmluvná spoločnosť vždy v stredu a odvezie v piatok. Petržalský úrad žiada vodičov, aby nevhodným parkovaním nebránili manipulácii s kontajnerom. Zberné nádoby sú určené výlučne pre objemný odpad z domácností (napr. staré stoličky, skrine, postele, ktoré musia byť rozobraté na čo najmenšie časti). Zakázané je umiestňovať do nich biologický odpad, respektíve odpad obsahujúci škodlivé látky (napr. oleje, batérie, žiarivky, elektrické zariadenia) a elektrospotrebiče.

Obyvateľov žiadame, aby odpad neumiestňovali mimo kontajnerových nádob.

Bezplatná služba je určená výlučne pre fyzické osoby a umiestnenie odpadu zo strany právnických osôb, podnikateľov je zakázané. V prípade, ak obyvateľ zistí porušenie zákazu, môže podať aj anonymný podnet na petržalskej Zelenej linke – 0905 902 254. Voči subjektu, ktorý poruší záväzné pravidlá, začne viesť úrad správne konanie s možnosťou uloženia pokuty do výšky 6.638 eur. Ak nestihnete využiť pristavený kontajner, ako obyvateľ Petržalky máte nárok nadrozmerný odpad do 200 kg ročne bezplatne umiestniť v zbernom dvore na Čapajevovej ulici.

Zvýšiť čistotu v okolí stojísk pomáha aj ich zastrešenie či uzamykanie. Mestská časť preto už deviaty rok podporuje takéto aktivity vlastníkov nehnuteľností nenávratným príspevkom do výšky 830 eur .

web od 2day