Obyvatelia a dobrovoľníci zatraktívnili Petržalku

Týždeň dobrovoľníctva prepojila samospráva s obľúbeným Týždňom čistoty. Aj v jesennom období sa prihlásili obyvatelia, ktorí si v okolí svojich domov, vo vnútroblokoch alebo na priľahlých verejných priestranstvách chceli spraviť poriadok. Mestská časť im poskytla vrecia, rukavice a odvoz vyzbieraného odpadu. Veselú náladu a pocit z dobre vykonanej práce si už každý zabezpečil vo vlastnej réžii.

Počas celého týždňa to v Petržalke vrelo. Štrnásť dobrovoľníkov zo Slovenskej sporiteľne natieralo lavičky v Sade Janka Kráľa a dvaja čistili kvetináče pri sobášnej sieni na Jiráskovej. Dobrovoľníci z organizácie Kresťania v meste zas vyčistili okolie Veľkého Draždiaka po letnej sezóne. Svojím dielom prispeli aj Petržalčania, ktorí si skultúrnili svoje bezprostredné okolie.

20160920_133047 20160920_133112 20160920_133052

dobrovolnici-slsp_lavicky-sjk-3 dobrovolnici-slsp_lavicky-sjk-2 dobrovolnici-slsp_lavicky-sjk-7

Súkromná škola pre Intelektovo nadané deti, Stredná odborná škola podnikania a petržalská samospráva spojili sily počas veľkej dvojdňovej brigády, počas ktorej sa rozhodli prebudiť k životu zanedbaný mestský športový areál na Strečnianskej ulici. „Petržalka už niekoľkokrát vyzývala Hlavné mesto, aby sa o svoj pozemok postaralo, ale väčšinou bez výsledku. Tento priestor by mal slúžiť obyvateľom blízkeho okolia a žiakom okolitých škôl a nie byť neudržiavaným strašiakom z odpadkov, buriny a psích výkalov,“ povedal starosta Vladimír Bajan a dodal, že po „zásahu“ šikovných žiakov a ich rodičov pod vedením manželov Orságovcov sa areál zmenil na nepoznanie. V sobotu dokonca navarili aj guláš pre Petržalčanov – brigádnikov. „Ten sa takisto, ako lopaty a hrable nedočkal „chtivých“ brigádnikov. Prišla len jedna milá pani zo susedstva. Všetci sme pracovali asi až príliš profesionálne a vyzerali sme ako firma. Možno to práve odradilo potenciálnych brigádnikov,“ posťažoval sa organizátor Petr Orság a dodal, že čistenie areálu považuje za najväčšiu dobrovoľnícku akciu v rámci Petržalky. Samospráva v blízkej dobe opätovne požiada mesto o zverenie športoviska do svojej správy, aby ho mohla sfunkčniť a zveľadiť tak, aby bol k dispozícii rodinám, mládeži aj seniorom.

budatinska-2 budatinska-3 budatinska-4

budatinska-5 budatinska-6 budatinska-8

Týždeň čistoty a Týždeň dobrovoľníctva využili aj zamestnanci Oddelenia životného prostredia a po práci vyčistili priestor na Starhradskej a lesík pri Starohájskej ulici.

tyzden_cistoty_-zp_strahradska-3 tyzden_cistoty_starhradska_lesik-1 tyzden_cistoty_zp_starhradska-3

Zahanbiť sa nedali ani dobrovoľníci zo Spolku ochrancov vody Octopus, ktorí v sobotu vyčistili časť jazera Malý Draždiak. Na akcii sa zúčastnilo 8 členov spolku a za viac ako 5 hodín vyzbierali asi 3 kubíky rôzneho odpadu. „Žiaľ, musíme konštatovať, že toto jazero je mimoriadne znečistené odpadom, inými slovami je to doslova smetisko pod vodou. Výrazné znečistenie sme zaznamenali na strane od chatového pásma. Ide hlavne o nebezpečný stavebný odpad,“ opísal stav tohto „zabudnutého“ jazera predseda spolku Tomáš Rácz a prisľúbil opätovnú pomoc pri ďalšom čistení Malého Draždiaka.

maly-drazdiak-cistenie-2016-017 maly-drazdiak-cistenie-2016-019 maly-drazdiak-cistenie-2016-035

maly-drazdiak-cistenie-2016-049 maly-drazdiak-cistenie-2016-069 maly-drazdiak-cistenie-2016-072

„Vysoko si cením prácu všetkých dobrovoľníkov a obyvateľov, ktorí pridali Petržalke na atraktivite a tá sa práve vďaka nim stáva dobrým miestom pre život,“ dodal Vladimír Bajan

Po jarnom čistení prišiel rad aj na to jesenné. Od 12. októbra do 9. decembra rozmiestni mestská časť veľkokapacitné kontajnery postupne v 90 lokalitách vždy v stredu a odvezie v piatok. Onedlho sa tiež začne obdobie vhodné na výsadbu stromov a realizáciu projektu „Petržalské predzáhradky“, ktorý sa teší medzi obyvateľmi mimoriadnej obľube. Aj tento rok vyčlenila samospráva 15-tisíc eur na vybudovanie malých zelených oáz pred panelákmi, ktoré vďaka aktívnym Petržalčanom zas pridajú Petržalke na atraktivite.

web od 2day