Jesenné upratovanie ešte neskončilo

ZBER ELEKTROODPADU

V spolupráci so spoločnosťou Envidom sa Petržalčania môžu zbaviť pokazených či nepotrebných spotrebičov v sobotu 22. októbra. Aj táto služba je pre obyvateľov bezplatná. Stačí do 19. októbra nahlásiť na úrad druh a počet spotrebičov, ktoré potrebujú obyvatelia odviezť a taktiež meno, priezvisko, telefonický kontakt a presnú adresu. Pre spotrebič si prídu pracovníci spoločnosti až ku bráne a odpad nielen odvezú, ale ho aj odborne rozoberú a ekologicky zlikvidujú. Veľká časť starých, nepotrebných či pokazených elektrospotrebičov tak neskončí v komunálnom odpade, kontajnerových stojiskách alebo na dne Draždiaka či Chorvátskeho ramena.

ZBER ODPADU S OBSAHOM ŠKODLIVÍN

Spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu a.s. a spoločnosť ARGUSS, s.r.o. budú dňa 15. októbra v čase od 10.30 h do 12.30 h na Ovsištskom námestí 1 (vedľa Jednoty)preberať len od obyvateľov – nepodnikateľov tieto komunálne odpady:
– staré náterové hmoty, odpadové rozpúšťadlá, pesticídy, oleje a tuky (v prípade odpadov ako sú rozpúšťadlá, oleje, pesticídy, farby, lepidlá a pod., tieto musia byť uzavreté v pevných obaloch, z ktorých sa neuvoľňuje odpad);
– batérie a akumulátory, žiarivky a iný odpad obsahujúci ortuť, vyradené zariadenia obsahujúce chlórfluorované uhľovodíky (chladničky, mrazničky a pod.), vyradené elektrické a elektronické zariadenia – elektrospotrebiče (počítače, televízory, monitory, žehličky, práčky, mixéry a pod.).

CELOPLOŠNÁ DERATIZÁCIA

Jediným efektívnym spôsobom regulácie populácií škodlivých hlodavcov je vykonanie pravidelnej celoplošnej deratizácie. Tú by mali fyzické osoby – podnikatelia a právnické osoby urobiť aspoň dvakrát ročne biocídnymi prípravkami určenými a schválenými na tento účel. Celoplošný a zároveň synchrónny výkon deratizácie má zabezpečiť čo najefektívnejšiu likvidáciu škodcov na čo najväčšom území a má zároveň zabrániť ich migrácii z deratizačne ošetrených objektov a plôch do objektov takto neošetrených. Regionálny úrad verejného zdravotníctva hlavné mesto so sídlom v Bratislave preto vyzval na vykonanie celoplošnej jesennej deratizácie na území všetkých obcí Bratislavského samosprávneho kraja v období od 1. októbra do 15. novembra 2016, s tým že fyzické osoby – podnikatelia a právnické osoby vykonajú deratizáciu v ich alebo nimi spravovaných objektoch, kanalizačných a kolektorových rozvodoch a areáloch určených na podnikanie a bývanie, vrátane objektov školských a zdravotníckych, športovo-rekreačných a telovýchovných a kultúrnych zariadení, zariadení sociálnych služieb, bytových a polyfunkčných domov, skladov i skládok odpadov. Fyzické osoby – podnikatelia a právnické osoby sú povinné uskutočniť deratizáciu prostredníctvom odborných firiem oprávnených na profesionálne vykonávanie regulácie živočíšnych škodcov.

Petržalka poslala výzvu všetkým správcom bytových domov, školám a iným subjektom na jej území. Deratizácia verejných priestranstiev v správe mestskej časti sa začne už 10. októbra 2016.

web od 2day