Za Michalom Kováčom

Správa o úmrtí Michala Kováča, prvého prezidenta modernej Slovenskej republiky zasiahla aj Petržalskú samosprávu. Ako poslanec slovenského parlamentu som mal možnosť a česť s ním viac rokov spolupracovať. Jeho pôsobenie vo verejnej politike po roku 1989 bolo ovplyvnené komplikovaným obdobím transformácie štátu, či už Československa alebo neskôr samostatnej Slovenskej republiky na nové ekonomické a politické súvislosti. Napriek tomu si, či už ako poslanec federálneho zhromaždenia a neskôr ako prezident republiky, vždy zachoval dôstojnosť, ľudskosť a najmä charakter. Pamätám si, ako nekompromisne zastával právo samosprávy na vlastnú a nezávislú existenciu a aj napriek mnohým útokom na neho, od svojich názorov nikdy neustúpil. Dnes, po viac ako 25 rokoch od prijatia zákona o samospráve, opätovne vidíme snahy spochybňovať našu existenciu a samostatnosť. Bohužiaľ, dnes nám takéto osobnosti, ktoré by sa nás verejne zastali a podporili, chýbajú. Bolo by to dobré pre nás všetkých, čo sa v samospráve pohybujú a najmä pre nových a nastupujúcich komunálnych politikov, ktorí majú často svojské predstavy o fungovaní samosprávy.

Už trochu s nostalgiou spomíname na jeho návštevu Petržalky v roku 1995 a na krst nového miestneho periodika, ktorý pod názvom Petržalské noviny už viac než 20 rokov pravidelne nachádzajú vo svojich poštových schránkach všetci obyvatelia Petržalky. Možno práve preto, že jeho krstným otcom bola taká silná osobnosť, ktorá vždy stála na strane samosprávy, aj Petržalským novinám sa, zatiaľ, darí prežívať aj v turbulentných časoch.

Som presvedčený, že život a aktivity prezidenta Kováča sa natrvalo zapíšu do dejín nášho mladého štátu a aj do dejín novej slovenskej samosprávy. Určite natrvalo zostane aj v povedomí občanov Slovenskej republiky, vrátane mnohých Petržalčanov a aj vďaka jeho pričinením sa môže mestská časť rozvíjať v prospech väčšiny jej obyvateľov.

Vladimír Bajan, starosta

web od 2day