Aby ľudia nezabudli…

Pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu sa 17. novembra konal v poradí už 6. ročník úspešného spomienkového podujatia s názvom Poďte s nami na hranice, aby ľudia nezabudli. Záštitu nad podujatím prevzali minister obrany SR Peter Gajdoš, starosta mestskej časti Vladimír Bajan a poslanec NR SR Karol Farkašovský. Areál železnej opony pri bunkri BS-8 na Kopčianskej ulici navštívilo pri tejto príležitosti množstvo divákov a vzácnych hostí. Moderátor podujatia Miroslav Minár predstavil a vyspovedal zástupcu Ústavu pamäti národa, Ján Endrödiho, ktorý porozprával o vraždách, ktoré sa stali na hraniciach v Petržalke za totalitného režimu. Príslušníci Vojenskej polície porozprávali o svojej zaujímavej činnosti, niektorí návštevníci mali možnosť si zastrieľať z expanzných samopalov, deti si vyskúšali odoberanie odtlačkov z predmetov a skúsili si aj zakrútiť volantom v policajnom aute. Pracovník Vojenského historického ústavu Miroslav Burčík porozprával návštevníkom o práci a vojenských múzeách na Slovensku.

Za mestskú časť Bratislava–Petržalka vyzdvihol 1. zástupca starostu Ján Bučan význam podujatia a vyjadril plnú podporu starostu Vladimíra Bajana a pomoc mestskej časti pri takýchto významných podujatiach. Starostka rakúskej obce Kittsee Gabriele Nabinger ocenila vzájomnú cezhraničnú 3-ročnú spoluprácu s Občianskym združením Zachráňme petržalské bunkre a pripomenula dôležitosť medziľudských vzťahov a cezhraničného styku. Záujem bol aj o vojenské múzeum v bunkri BS-8, návštevníci sa napríklad pýtali, prečo Petržalka nemá doposiaľ svoje vojenské múzeum. Vďaka Občianskemu združeniu Major.SK Bratislava sa návštevníci, ktorých sa počas dňa vystriedali stovky, zúčastnili aj na súťaži Plná poľná, obliekli sa do originálnej vojenskej výstroje a vyskúšali si streľbu z airsoftovej zbrane.

Na svoje si prišli aj milovníci histórie a obdivovatelia práce kynológov. Kynologický klub Matis vysvetlil a predviedol ukážku práce so psami. Ukážka rekonštrukcie tragického pokusu Hartmunta Tautza o útek z NDR si zaslúžila dlhotrvajúci búrlivý potlesk divákov. Pozvaní hostia si mali možnosť odstrihnúť aj kúsok originálneho ostnatého drôtu zo symbolickej želenej opony pri Bunkri BS-8. Výnimočnou atmosférou podujatia nás po celý čas sprevádzala hudobná skupina Rýchle šípy. O piatej zakončili usporiadatelia podujatie rozsvietením vojenského bunkra trikolórou a ohňostrojom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

web od 2day