Slovenské zabíjačkové špeciality ochutnáte v Petržalke

Už druhý víkend pripravuje mestská časť v spolupráci s Jánom Ertlom, ktorý má v príprave špecialít na grile dlhoročné skúsenosti, v rámci projektu Vianoce v Petržalke, takzvaný Gurmánsky víkend. Kým ten minulý sa niesol v znamení diviny a špecialít z nej, tento bude zameraný na pravú slovenskú zabíjačku.

Zabíjačka patrí k pokladom slovenskej gastronómie. Nielen pre jedinečnosť celej atmosféry, ale aj pre jedinečnosť chutí všetkých pripravovaných dobrôt. Na dedine bola zabíjačka udalosť, pri ktorej sa vždy zišla celá rodina, susedia, najbližší. Takéto zabíjačky sa stávajú pomaly minulosťou, ale veľmi úspešne ich nahrádzajú obecné zabíjačkové slávnosti v réžii šikovných starostov obcí. Obdobie fašiangov, keď sa netreba postiť, je príležitosťou, aby sa pri tejto príležitosti stretli aj obyvatelia Petržalky a pohostili sa a rozveselili pri vynikajúcom jedle a ešte lepšej hudbe.

Už dnes, 9. decembra, bude pán Ertl pripravovať na Námestí Republiky rýdzo slovenské špeciality ako pečené jaternice, krvavnice, klobásky a na bukovom dreve bude piecť aj dve prasiatka, ktoré dovezie z neďalekých Malaciek. Chýbať nebude ani domáca tlačenka, špeciálne 50 centimetrov dlhé mäsové „cigáro“ a zabíjačková kapustnica pripravená z ovaru. Ochutnať môžu aj žobrácku kašu s čerstvými oškvarkami a pečeným mäsom. Pripravené sú aj steaky z mladej krkovičky a MEGAšpízy z bravčovej panenky. Nefalšovaný domáci chlebík dovezú od pekára zo Šípkových Kračian. Ako nám prezradil pán Ertl, jaternice aj krvavnice sú pripravované tradičným spôsobom a ukončené klasickým drievkom. S prípravou pomáhalo až dvadsať učňov, aby bolo všetko včas pripravené pre labužníkov.

Od piatka do nedele je okrem dobrého jedla pripravený aj kultúrny program. O piatej sa môžu návštevníci petržalských vianočných trhov započúvať do slovenských kolied, ktoré zaspievajú žiaci základných a umeleckých škôl. V sobotu zahrajú, zaspievajú a zatancujú folkloristi z tanečnej skupiny Partia, súboru Ekonóm a Kubánkov sen. Nedeľa sa ponesie v úplne inom žánri. Milan Konfráter Band a Swing Gang pripravili Petržalčanom nevšedné swing-bluesové Vianoce.

web od 2day