Ľudia bez domova nám nie sú ľahostajní

Mnohé tradičné miesta, kde prebývajú nielen petržalskí bezdomovci, sú v tomto predsviatočnom období pusté. Kaufland, Fedinova, Námestie Republiky… Zimný monitoring, ktorý zorganizovalo oddelenie sociálnych vecí petržalského miestneho úradu, ukázal, že ľudí bez domova je na ulici podstatne menej, než trebárs na jeseň.

V Janíkovom dvore sme našli len jednu stálu obyvateľku. Tá sa posťažovala, že jej ktosi ukradol občiansky, a tak nemôže dostať dôchodok. Alena Halčáková, vedúca oddelenia sociálnych vecí, jej prisľúbila, že jej tento problém hneď na ďalší deň pomôže vyriešiť.

Väčšiu skupinku bezdomovcov sme našli na Kapitulských poliach. So šiestimi dospelými tu prebýva aj pes. Ten je však riadne zaočkovaný (postarala sa o to Sloboda zvierat) a evidentne sa oňho jeho ľudskí kamaráti dobre starajú. „Bezdomovcom sme rozdali teplé ponožky a rukavice a ponúkli sme im, že im vieme zabezpečiť aj nejaký útulok, aby neboli vonku. No, všetci odmietli,“ prezradila Alena Halčáková. V roku 2016 vykonali naši pracovníci 27 šetrení v 26 najviac preferovaných lokalitách. Samozrejme, v zime bude monitoring intenzívnejší, ak to bude potrebné, samospráva sa postará aj o lekársku pomoc. V Petržalke je momentálne oficiálne prihlásených 165 bezdomovcov, no nie všetci žijú na ulici, niektorí bývajú u svojich príbuzných či známych. No a v tomto období je zrejmé, že mnohí predsa len využili možnosť ísť niekam do tepla.

Petržalka sa ale o „svojich“ bezdomovcov stará aj inak. Už pred vyše desiatimi rokmi poskytla bezplatne budovu bývalej materskej školy na Rovniankovej ulici sestričkám zo Spoločnosti Misionárok Lásky, kde prevádzkujú nocľaháreň pre ľudí bez domova a ťažko chorých ľudí bez domova. Poskytujú im ošatenie, teplú stravu, ošetrenie a poradenstvo.

Každý rok ponúkajú pred obchodným domom TESCO v Petržalke aj teplú vianočnú kapustnicu naši pracovníci sociálneho oddelenia. Projekt „Vianoce pre všetkých“ sa tak stal už súčasťou predsviatočných aktivít mestskej časti a mnoho Petržalčanov sa pristaví a porozpráva, podajú si ruky a zaželajú si pekné sviatky. Pekné sviatky všetkým!

web od 2day