Marcový program Kultúrnych zariadení Petržalky

Humorné aj improvizované choreografie, ohliadnutie do minulosti, tance, spev, ľudová muzika, súčasnosť. To všetko na vás čaká vo folklórnom marcovom programe v DK Zrkadlový háj.

Humor a vtip už tridsať rokov sprevádza folklórny súbor Poleno. Stal sa ich charakteristickým poznávacím znamením. V podaní tanečníkov a hudobníkov prináša humornú aktualizáciu folklóru v kombinácii tanca, spevu a vtipného sprievodného slova. Za zrodom tohto konceptu stojí Viera Eliašová, ktorá premenila nadšenie detí na celoživotnú folklórnu vášeň. FS Poleno má vo svojom repertoári tradičné tance z oblasti Zemplína, Šariša, Liptova, Podpoľania či Horehronia. V pestrom programe v DK Zrkadlový háj si pripomenieme 30. výročie od jeho vzniku. Hosťom večera bude ľudová hudba Petra Kuštára. POLENO VEČNE ŽIVÉ – 30. výročie folklórneho súboru FS Poleno 3. marca o 19:00 h a 4. marca o 18:00 h.

História kedysi slobodného kráľovského mesta Skalica je rozmanitá. Neoddeliteľnú súčasť dejín tvorí prezentovanie folklórnej hudby. Ten najstarší a stále dodnes aktívny folklórny súbor sa začal formovať v roku 1954 z pracovníkov tamojšej nemocnice. Tým sa začalo zlaté obdobie prevádzkovania folklóru v Skalici a v jej okolí. V rámci programu Večer autentického folklóru sa predstavia: FS Skaličan, FS ZUŠ SKaličan – seniori, ĽH Skaličan s primášom Petrom Michalovičom, ženská spevácka skupina Harmónia a so sólistami Máriou Marťanovou, Alžbetou Michalovičovou, Helenou Jurasovou, Antonom Dinkom, Antonom Pavčom, Pavlom Poustkom, Mirom Buzrlom a hosť večera – DFS Vienok už 24. marca. Z verejných zdrojov podujatie podporil Fond na podporu umenia. Podujatie podporil Bratislavský samosprávny kraj.

V centre regiónu Podpoľanie sa hrdí významné folklórne mesto Detva. Až do dnešných dní si zachováva rázovitý charakter so svojou architektúrou a ľudovými tradíciami. Šíriteľom týchto hodnôt je FS Detva, ktorého vznik sa datuje do roku 1971. V bratislavskej premiére programu KEĎ SA MY ZÍDEME, v ktorom si pripomenieme 45. výročie od založenia súboru, budú okrem oslávenca účinkovať ĽH Detvanček pod vedením Jaroslava Hazlingera a Tomáša Boráka, ženská spevácka skupina FS Detva so sólistkou Ankou Klimovou a inštrumentalisti z Detvy. To všetko posledný deň v mesiaci o 19:00 h.

MARCOVÉ MUSIC CLUBY:

Balkánske tancovačky, smutné blues, jazzový dialóg, bubnovanie, ping pong, rapovanie a folkovo-rockové veršovanie. Marcové Music Cluby sú tu pre fanúšikov dobrej a rôznorodej hudby.
Hneď prvý marcový koncert v DK Lúky vás poriadne nabudí. Spontánny projekt Watermelon Orchestra, ktorý vznikol počas jednej letnej dovolenky v Chorvátsku, prináša živelné spojenie balkánskej, rockovej a folkovej muziky. Hudobníci z tohto zoskupenia tvoria bláznivé a energické piesne. Ich protipólom bude smutné blues Jána Hurtíka a jeho skupiny Bufet. Zabudnite, že život je iba hrou, kapela vám pripomenie aj jeho temnejšiu a melancholickejšiu stránku. Avšak robia to so šarmom a nádejou, že sa nájde niekto, kto si naše problémy vypočuje.
Informácie: WATERMELON ORCHESTRA / DK Lúky / 3.03. / 19:30 / 3 €

Chceli by ste preniknúť do tajov jazzového komponovania, aranžovania, jazzovej harmónie a improvizácie? Tak príďte na „jazzové dialógy“, ktoré sa uskutočnia vďaka jazzovému klaviristovi, aranžérovi a pedagógovi Františkovi Bálešovi. Pod jeho vedením zahrajú študenti Cirkevného konzervatória Bratislava. Po koncerte na návštevníkov čaká otvorená diskusia.
Informácie: LUDUS TONALIS_JAZZOVÉ DIALÓGY VOL.2 / DK Lúky / 10.03. / 17:00 / 2 €

Odpáľ na svojho kamaráta nechytateľný servis a zahraj si s ním partičku pingpongu. Popritom vám bude hrať DJ Ping a MC Pong. Hranie stolného tenisu nebolo nikdy zábavnejšie.
Informácie: ŠPORT, DROGY A ROCK’N’ROLL / DK Lúky / 17.03. / 18:30 / 3 €

Štvrtá edícia Rap na Lúkach prinesie opäť mladú krv z rapovej kultúry. Svoje beaty a rýmy príde predstaviť formácia HANZY & NIKO, ktorá si zavolala ďalších hostí. O DJ-ský set sa postará AJVY.
Informácie: Rap na Lúkach Vol.4 / DK Lúky / 24.03. / 19:30 / 3 €

Dvaja gitaristi s nezameniteľnými vokálmi. Peter Juhás a Laco Zach sú predstaviteľmi mladej generácie pesničkárov. Ich hudobné príbehy chytia za srdce priaznivcov kvalitného popu s folkovým a rockovým akcentom. Zvyšok kapely suplujú kvalitným loopingom a dvojhlasmi. Spevák, básnik a angličtinár Milo Horinek je známy z klubového hrania. Svojimi bonvivánskymi veršami rozosmeje nejeden klub, kaviareň či krčmu. V kapele Milo a iné zvery dal dokopy gitaristu Petra Luhu, Andreja Jerigu a Richarda Kamenického, ktorí budú šíriť jeho heslo: Faith, nature and rock´n´roll!
Informácie: Peter Juhás feat. Laco Zach + Milo a iné zvery / DK Lúky / 31.03. / 19:30 / 3 €

web od 2day