Čistenie Chorvátskeho kanála bude 11. mája

Náhradný termín čistenia brehov Chorvátskeho kanála, ktoré sme po dohode s riaditeľmi škôl a seniormi kvôli nepriaznivému počasiu zrušili, bude vo štvrtok 11. mája 2017. Keďže potápači zo Spolku ochrancov vody si svoju časť čistenia splnili, je rad na nás, aby sme ako každý rok po zime upratali naše najbližšie okolie.

Mnohí z vás sa už do upratovania zapojili v rámci projektu Týždeň čistoty, ktorý organizuje samospráva od októbra 2015. Do projektu sa prihlásili okrem väčšiny Základných škôl v Petržalke aj obyvatelia z desiatich lokalít Petržalky a aj športové kluby, napr. basketbalový klub na Budatínskej či vodáci z klubu Dunajčík. Dobrovoľníkom sme vydali vyše 500 vriec na odpad a o ich odvoz sa postaral náš Miestny podnik verejnoprospešných služieb Petržalka.

Zraz na jednotlivých stanovištiach je 9,00 hod. Kontaktná osoba je Lenka Špodová, lenka.spodova@petrzalka.sk, tel. 02/68 288 851.

1. STANOVISKO – úsek od Dolnozemskej ul. po Medissimo

2. STANOVISKO – úsek od premostenia Medissimo po Technopol

3. STANOVISKO – úsek od Technopolu po premostenie Romanova (za Kauflandom)

4. STANOVISKO – úsek od Jungmannovej po premostenie Romanova (za Kauflandom)

5. STANOVISKO – úsek od Bosákovej ul. po premostenie Jungmannova

Potápači z klubu OCTOPUS neoddychovali ani v sobotu. Po tom, čo v piatok takmer osem hodín čistili úsek Chorvátskeho kanála pri pontónovom moste, pustili sa do čistenia ďalšieho úseku jazera Veľký Draždiak. Tentoraz vo vzdialenosti asi šesť až osem metrov od brehu hľadali najmä nebezpečné predmety na dne v úseku od detského ihriska až po zátoku pri lese. Okrem plastových a sklenených fliaš vytiahli aj pneumatiku, v ktorej bola zabetónovaná lešenárska trubka. Tá bola postavená vo vode a predstavovala veľké riziko najmä pre deti, ktoré rady skáču z vodných bicyklov. „Pri pohľade z člna alebo vodného bicykla nemáte šancu si všimnúť takúto hrozbu pod hladinou. Skok do vody môže mať potom katastrofálne následky“, dodal predseda spolku ochrancov vody Tomáš Rácz. Zo dna vylovili aj spodnú kovovú časť detského kočiara, niekoľko uhynutých rýb ale aj plastovú loďku, ktorú najmladší z ochrancov Matúš pomenoval príznačne Titanic. Starosta Petržalky Vladimír Bajan si spoluprácu s ochrancami vody pochvaľuje. „Sú to profesionáli a svoju prácu berú mimoriadne vážne. Pri čistení sú precízni a veľmi ochotne sa porozprávajú aj s Petržalčanmi, ktorí sa pri nich pristavia a zaujímajú sa o ich náročnú prácu.“ Spoločnosť bude aj tento rok na Draždiaku zabezpečovať vodnú službu počas letných prázdnin. O ich úprimnom záujme o čistotu našich vôd svedčí aj skutočnosť, že sa chlapci minulý rok v rámci týždňa dobrovoľníctva rozhodli vyčistiť aj časť ďalšieho jazera – Malý Draždiak.

CHORVÁTSKY KANÁL

VEĽKÝ DRAŽDIAK

web od 2day