Máj, kultúry čas

Wabi Daněk je skutočnou legendou. Autor viacerých nesmrteľných hitov a evergreenov trampských piesní je na scéne už viac ako päťdesiat rokov. Milovník drsných príbehov z americkej prérie, ale aj skvelý rozprávač so zmyslom pre humor prichádza do Zrkadlového hája s „Rosou na kolejích“ už 11. mája.

Trampský bard Wabi Daněk je pokračovateľom tradície Jiřího „Wabi“ Ryvoly, po ktorom zdedil prezývku. Veľký pojem folk & tramp & country vystriedal mnoho zamestnaní než sa naplno začal venovať hudbe. Istý čas pôsobil ako šofér sanitky, kde jeho medový barytón pôsobil na pacientov upokojujúco. Hrával v kapelách Plížaci a Rosa, ale čoskoro vystúpil z ich tieňa. Nakoniec sa rozhodol vystupovať ako solitér – pesničkár. Daněkove piesne znamenali pre trampskú komunitu veľmi veľa a stali sa symbolom mestského a prírodného spojenia. Keď na debutovom sólovom albume vymenil na spôsob Boba Dylana akustické aranžmány za elektrické, vyvolal rozruch, ale fanúšikovia mu to skoro odpustili. Skauti a trampovia po celom Československu hrávali pri ohni jeho pesničky, z nich najznámejšou bola Rosa na kolejích. Tá sa dokonca stala neoficiálnou trampskou hymnou. Pesničkárovi sa nezunovala a dodnes je súčasťou každého koncertu: „Mám za sebou pět tisíc koncertů a Rosu hraju pokaždý. Kromě toho jsem ji hrál minimálně tolikrát i jen tak mimo.“

Takmer päťdesiatročnú aktívnu kariéru neprerušili ani zdravotné problémy zapríčinené hedonickým životným štýlom. Dnes je Wabi opäť vo forme a do každého koncertu ide naplno: „Když víte, o čem zpíváte a stojíte si za tím, tak se to na lidi přeleje. Začnou se nudit v okamžiku, když zpíváte jenom slova. Zpívat se musí myšlenky,“ dodáva pesničkárska legenda, ktorá odohrá koncert po boku gitaristu Miloša Dvořáčka.

Pripomienka oceňovaného albumu aj kríženie kultúr. Unikátna hudobná formácia Preßburger Klezmer Band odohrá v petržalskom DK Zrkadlový háj koncert s dvomi zahraničnými hosťami 18. mája. Spoločne si pripomenú oceňovanú nahrávku Tants Mit Mir.

Patria k tomu najlepšiemu, čo ponúka naša world music scéna, no oni sami seba vnímajú ako multikultúrne hudobnícke zoskupenie. Hoci členovia kapely pochádzajú zo Slovenska, ich snahou je prepojiť bratislavskú kultúru so židovskými tradíciami aj s inšpiráciou k balkánskej a orientálnej hudbe. Na jednom pódiu sa tak stretne hudobný žáner klezmer s piesňami zo Srbska, Macedónska, Chorvátska, Rumunska, Bulharska a Bosny. Hlavnými aktérmi večera v petržalskom DK Zrkadlový háj bude Preßburger Klezmer Band a ich hostia – harmonikár Miroslav Vuković a speváčka Anita Ribar. Spoločne sa vrátia k úspešnému a oceňovanému albumu TANTS MIT MIR, ktorý sa stal najlepšou nahrávkou RADIO_HEAD AWARD za rok 2012 v kategórii world & folk. Hudobné zoskupenie Preßburger Klezmer Band patrí k najlepším koncertným kapelám pôsobiacich na území Slovenska. Prináša emotívne autentické piesne spievané v jazyku jidiš, v slovenčine, angličtine a v balkánskych jazykoch. Ako svoju najväčšiu inšpiráciu priznávajú hudobníci starodávny hudobný žáner klezmer, do ktorého vnášajú prvky druhých kultúr i súčasné hudobné trendy.

Návštevníci koncertov Preßburger Klezmer Band sa tak stávajú svedkami dávnych čias aj kozmopolitnej súčasnosti.

ZVUK ULICE – to je priateľstvo, umenie, názor, poslanie, vymedzenie sa, underground. Kultový a legendárny kompilačný album Zvuk Ulice kedysi formoval slovenský hiphop. Teraz – po dvadsiatich rokoch – sa 19. mája vracia na miesto činu do DK Lúky.

Na deväťdesiate roky sa nespomína ľahko. Mladá republika sa spamätávala z divokého politického systému a čerstvá sloboda chutila trpko. Petržalka si odtrpela takisto svoje. Betónové piliere boli pre mladých ľudí väzením, ale zároveň vznikla na sídlisku aj nová kontra kultúra. Stála za tým komunita okolo zoskupenia Zvuk Ulice, ktorá sa prezentovala na konci Petržalky, v tamojšom kultúrnom stredisku. DK Lúky sa stal aktérom battlov a freestylov mladých raperov, ktorí produkovali prvé slovenské rapové nahrávky. Zvuk ulice patrí k najdôležitejším hudobným počinom deväťdesiatych rokov. Objavili sa na ňom talenty, ktoré pokračovali v bohatej kariére, alebo pripravili pôdu pre ďalších nasledovateľov. Jedným z iniciátorov bol legendárny producent a DJ Dávid zo Senca. K tejto dobe sa stavia kriticky aj s patričnou nostalgiou: „Všetko bolo také, ako by som to popísal… – ozajstnejšie, lebo vtedy nemohol len tak niekto ovplyvniť všetkých a zmeniť nejakými lžami na internete.“ Ďalšou dôležitou osobnosťou sa stal Rišo z formácie Žužuleta, ktorého spomienky tiež smerujú k tomuto obdobiu: „Bola to doba, kedy sa hiphop na Slovensku začal vnímať. Ľudia mali radosť z hudby, tanca, kreslenia a nezaujímalo ich nič negatívne. Veľa mladých ľudí si bralo z nás inšpiráciu a niektorí si ten kredit držia dodnes. Zvuk ulice nikdy nezanikol, zvuk ulice je súčasťou hiphopu, ktorý prišiel z ulice.“

Po dvadsiatich rokoch sa projekt Zvuk Ulice vracia na svoje pôvodné miesto. V petržalskom DK Lúky vystúpia jeho hlavní aktéri Dávid zo Senca, Kam?Čo? a Rišo zo Žužulety.

Aprílové Music Cluby vlejú do vašich uší clivé folkové melódie a psychedelický – rockový sound. Okrem toho sa môžete tešiť na tradičnú bubnovačku a pokračovanie platformy 3x instruments, tentokrát zameranej na hudobný nástroj akordeón.

Naše piatkové hudobné seansy otvorí v apríli mladá talentová interpretka Lívia Doležalová. Spolu so sprievodnou kapelou, ktorú tvorí Marek Selnekovič (elektrický kontrabas), Marcel Krivosudský (gitara), Andrej Dubnička (bicie nástroje), predstaví autorské skladby a coververzie vo folk rockovom štýle. O čosi rockovejšie, no stále folkové, bude vystúpenie Standard & Komrade okolo pesničkára Stana „Standarda“ Kamenčíka a gitaristu Julesa, ktorých doplnia traja bratia – muzikanti – klávesista Ján, basgitarista Peter a bubeník Martin. Cit pre melodickú invenciu aj kvalitné texty zdobia túto kapelu medziľudských vzťahov.
Informácie: LÍVIA & BAND (folk-rock); STANDARD & KOMRADES (rock-folk) / DK Lúky – 07.04. 2017 – 19:30 h
————————————————————————————————————————-
Podujatie MAJÁLES ROcKU pozýva všetkých priaznivcov kvalitnej rockovej hudby vo všetkých jej podobách. Na tomto koncerte vystúpi päťčlenná skupina Onsi Shalom z Bratislavy, v zložení Braňo Kundrák (spev, gitara), Martin Torda (basa) a Martin Adamkovič (bicie), ktorá nahrala koncom augusta minulého roku EP Rose on the Moon. Skupina hrá dlhé psychedelické plochy, ktoré naživo ozvláštňuje improvizačnými interlúdiami. Priamočiare skladby s údernými refrénmi a pestrými aranžmánmi, kde je možné počuť šansón, swing aj prímestský folk – to prezentuje skupinu Červený bicykel. A do tretice tu máme bluesrockovú kapelu Z3 – milovníkov ZZ Top, Iron Maiden a Roberta Johnsona – v zostave Martin Popper (gitara a vokály), Andy Asgharpour (basgitara a vokály) a Richard Kamenický (bicie nástroje a vokály).
Informácie: Majáles ro(c)ku / DK Lúky -21.04. 2017 – 19:00 h
—————————————————————————————————————————
Spoločná zábava pri spoločnom bubnovaní a hraní na rôzne rytmické nástroje. Tak to je tradičná BUBNOVAČKA ORCHESTRA. Laici i pokročilí perkusionisti, príďte si zabubnovať do DK Lúky. Podujatie sa koná pod záštitou OZ Zvuky cez ruky a etnobubnovou školou Rytmika.
Informácie: BUBNOVAČKA ORCHESTRA / DK Lúky -20.04. 2017 – 18:30 h

web od 2day