Petržalčania preplávali takmer do Banskej Bystrice

Plavecký maratón, prvé podujatie tohtoročných Dní Petržalky, ktoré slávia 20. výročie, sa nepochybne vydaril. Za 12 hodín vyše 400 plavcov odplávalo 175 575 metrov, čo je takmer vzdialenosť medzi Bratislavou a Banskou Bystricou.

Všetko sa začalo v sobotu ráno o ôsmej, kedy maratón odštartoval petržalský starosta Vladimír Bajan spolu s našou úspešnou olympioničkou, kajakárkou Martinou Kohlovou. „Som nesmierne rád, že dnes prišli nielen tí, ktorí do našej plavárne chodia pravidelne, ale aj tí, ktorí sú tu prvý raz, že prišli takmer profesionáli, ale aj tí, ktorí plávajú len tak pre radosť. Teší ma, že prišlo aj veľa detí, čo ma opäť presvedčilo, že Petržalčania sa hýbať neprestali a neprestanú,“ povedal Vladimír Bajan. A potom už obaja zaželali maratóncom veľa odplávaných kilometrov.

A bolo ich na premiéru skutočne dosť. Najviac ich odplávali vytrvalci – 52 025 m, jednotlivcom rozhodcovia namerali 48 425 m, triatlonisti z Triaxu zaplávali 47 750 m a kolektívy 27 375 m.
Medzi účastníkmi sme stretli aj Španiela Jona, ktorý momentálne žije v Petržalke a do plavárne chodí pravidelne, pani Emíliu z Piešťan, ktorá do Bratislavy chodí za prácou a z petržalskej plavárne bola nadšená, Stanislava Horínka, ktorý, hoci je zdravotne ťažko postihnutý, zaplával 1 500 metrov či zrakovo a telesne postihnutých plavcov z Mokrohájskej.

Okrem maratóncov Benitim a Happy Kids pripravili zábavné hry vo vode pre deti, plavecká akadémia Žralok predviedla vystúpenie akvabel, atraktívne boli ukážky plutvového plávania v podaní plaveckej akadémie a na záver vystúpil aj Roman Šamudovský so skupinou Brake Dance.

Organizátori z oddelenia školstva a športu petržalského miestneho úradu, petržalskej plavárne, ale aj 28 dobrovoľníkov, bez ktorých by sa maratón nemohol uskutočniť, môžu byť naozaj spokojní.

web od 2day