Novinári tretieho tisícročia

V dnešnej počítačovej dobe je až neuveriteľné, že naša najmladšia generácia s radosťou a láskou robí školské časopisy. Dnes sa v knižnici na Prokofievovej ulici hodnotil už 21. ročník súťaže o ten „naj“. Ako povedala riaditeľka Miestnej knižnice Petržalka, Katarína Bergerová, ktorá túto súťaž každoročne organizuje, víťazmi sú všetci, ktorí školské časopisy tvoria a ktorí sa s nimi neváhali pochváliť.

„Bola som v porote už tretíkrát a som príjemne prekvapená, ako sa za tie roky zdvihla úroveň časopisov,“ hovorí Silvia Vnenková. „Mimoriadne oceňujem, že autormi časopisov sú naozaj žiaci a pedagógovia majú len odborný dohľad, že sa z nich naozaj dozvieme, čím škola žije. Je super, že ´redaktori´ predstavujú svojich zaujímavých spolužiakov, spovedajú učiteľov, najnovšie aj svoje mamy. Svoje nezastupiteľné miesto v školských časopisoch má aj vlastná tvorba. Pre začínajúcich autorov je to príležitosť zažiť prvé spätné väzby, kritiku, pochvalu. Veľmi sa zlepšila grafika časopisov, často sa blíži profesionálnym periodikám. Akurát mi je ľúto, že stredoškolákov už práca v časopisoch neláka,“ dodala. Ako sa vyjadrili porotcovia, tento rok bolo naozaj ťažké určiť víťaza. Napokon sa zhodli v tom, že v časopise Iris, ktorý vydáva ZŠ Černyševského sa najlepšie snúbi grafika s obsahom. Preto mu spomedzi 9 časopisov (7 zo ZŠ a 2 zo SŠ) prisúdili víťazstvo. Na druhom mieste skončila Stopa zo ZŠ Nobelovo námestie a na treťom Listuško a Listuška zo ZŠ Pankúchova.

Ocenenie za najlepšiu grafiku dostal nováčik súťaže – FERO zo Strednej odbornej školy gastronómie a hotelových služieb na Farského ulici a čestné uznanie časopis Moky zo Spojenej školy na Mokrohájskej ulici.

Hodnotením a odovzdávaním cien sa ale stretnutie neskončilo. Mladí zástupcovia školských časopisov mali na porotcov veľa otázok, bolo vidno, že im záleží na tom, aby ich časopisy boli stále lepšie a profesionálnejšie. A bolo jasné, že rady porotcov padli na úrodnú pôdu.

web od 2day