Už bývajú!

„Veľmi sa teším, že môžem zostať v Petržalke,“ priznala sa nám Júlia Kondacsová, ktorá spolu so svojimi prváčikmi po prvý raz prekročila bránu Základnej školy na Turnianskej.
Pani Júlia je zo Želiezoviec, no počas svojej 39-ročnej praxe už v Petržalke učila. Zastupovala kolegyňu v ZŠ na Tupolevovej. „Petržalka sa mi mimoriadne páči, aj preto sme s manželom bývali práve tu. Lenže manžel zomrel a ja by som si z učiteľského platu sotva mohla dovoliť prenájom kdekoľvek v Bratislave. Keď som sa dozvedela, že Petržalka ponúka možnosť ubytovania v stredoškolskom internáte, veľmi som sa potešila. Je to v dnešnej dobe mimoriadny počin samosprávy, že takéto niečo zabezpečila.“ Na Vranovskú sa nasťahovala spolu s kolegyňou Gabrielou, s ktorou bude zdieľať spoločnú izbu. Z Turnianskej tu býva ešte kolega Juraj, ďalší traja sú z iných základných škôl. „Teším sa aj na spoločné bývanie, na to, ako si izbu zútulníme podľa seba. Už sme sa dohodli, že si na stenu dáme poličky,“ prezrádza pani Júlia, ktorá je ale s izbou aj prostredím v internáte spokojná. Júlia Kondacsová sa teší aj na samotnú školu. „Počula som na ňu len samé chvály. A prvé skúsenosti to len potvrdzujú. Škola je pekná, kolektív super a „moje“ prváčence úžasné! Som naozaj rada, že tu môžem učiť.“

„Takéto slová naozaj hrejú,“ usmieva sa petržalský starosta Vladimír Bajan. „A pomôže to aj našim školám. Konkrétne na Turnianskej bola pred začiatkom tohto školského roka napätá situácia, lebo viacerí učitelia išli do dôchodku a všetci vieme, že do školstva sa ľudia práve nehrnú. A Bratislavčania už vôbec… Preto som rád, že sa situáciu napríklad aj na Turnianskej podarilo stabilizovať tým, že môžeme učiteľom ponúknuť ubytovanie. Konkrétne z tejto školy tu bývajú traja učitelia. Verím, že sa im na Vranovskej bude bývať dobre,“ dodal Vladimír Bajan. Vlastne to bol jeho nápad, ako pomôcť učiteľom aj školám. Využiť prázdne miesta v stredoškolských internátoch. A ako sa ukazuje, je len dobre, že nápad sa zapáčil aj predsedovi BSK Pavlovi Frešovi, keďže stredoškolské internáty sú v jeho pôsobnosti. Odtiaľ bol len krôčik k podpísaniu memoranda o spolupráci a dnes sa teória už stala aj praxou.

web od 2day