Čaká nás cirkevná udalosť roka

„Akoby to bolo včera, keď sa Petržalka stala centrom kresťanského sveta. A už je to štrnásť rokov, čo sme v Kostole Svätej rodiny a na lúke pred ním privítali pápeža Jána Pavla II. Aj preto odvtedy tejto lúke hovoríme pápežská. Dodnes som nesmierne hrdý, že pápež poctil svojou prítomnosťou práve Petržalku. A som hrdý, že o pár dní nás opäť čaká významná cirkevná udalosť. Som rád, že môžem byť opäť pri tom,“ povedal petržalský starosta Vladimír Bajan.

V roku 2003 pápež Ján Pavol II. blahorečil dvoch mučeníkov komunistického režimu Vasiľa Hopka a Zdenku Schelingovú.

V sobotu, 30. Septembra, na rovnakom mieste bude vyhlásený za blahoslaveného slovenský salezián kňaz Titus Zeman (1915 – 1969). Na začiatku komunizmu zachránil dve desiatky saleziánskych bohoslovcov a kňazov, keď ich tajne odviedol do Talianska. Komunistický režim ho za to prenasledoval, mučil a ponižoval vo väzniciach a zapríčinil jeho smrť. Rehabilitovali ho až po páde komunizmu. Pápež František schválil jeho blahorečenie 27. februára 2017.

Program blahorečenia sa začne v piatok 29. septembra o 20.00 h modlitbovou vigíliou v Katedrále sv. Martina. Hlavná slávnosť sa uskutoční v sobotu 30. septembra o 10.30 v Petržalke na priestranstve pri Kostole Svätej rodiny. O 16.00 h bude v ten istý deň pripravený slávnostný ceremoniál v bratislavskej HANT Aréne (vstupenky predáva sieť ticketportal). Program vyvrcholí v nedeľu vo Vajnoroch, rodisku Titusa Zemana, svätou omšou o 10.30 h. Podrobnosti k programu sú na webstránke tituszeman.sk.

Organizátori v koordinácii s políciou pripravili osobitné opatrenia pre organizovanie dopravy v súvislosti s udalosťou v Petržalke. Od piatka 29. 9. od 7. 00 h do soboty 30. 9. do 17. 00 h bude uzatvorená Tupolevova ulica od križovatky s Pajštúnskou, v smere ku kostolu. Na celej tejto komunikácii bude v tom čase platiť zákaz zastavenia motorových vozidiel. Zákazy budú osadené dostatočne vopred, vozidlá porušujúce tento zákaz zastavenia, ako aj akékoľvek iné vozidlá bez povolenia organizátora, budú odtiahnuté. Zákaz zastavenia (parkovania) sa bude týkať aj vozidiel s vyhradeným parkovacím miestom. Na poriadok a bezpečnosť na týchto uliciach budú dohliadať policajti, ktorí aj ochotne poradia pri problémoch s parkovaním.

Od soboty 30. 9. rána budú platiť rozsiahle bezpečnostné opatrenia a s nimi súvisiace dopravné obmedzenia. Bude uzatvorená Pajštúnska cesta od križovatky s Jiráskovou a Smolenickou po križovatku s Jantárovou cestou. Vjazd na Iľjušinovu ulicu bude umožnený iba vozidlám s označením ZŤP, vezúcim osoby s preukazom ZŤP. Rovnako bude uzatvorený aj výjazd zo sídliska v smere od Brančskej a Holíčskej smerom na Pajštúnsku. Uvedené opatrenia budú ukončené v závislosti od bezpečnostnej situácie v sobotu 30. 9. vo večerných hodinách.

Organizačné informácie k slávnosti, podrobnosti o živote mučeníka Titusa Zemana i o procese jeho blahorečenia sa dozviete na webovej stránke www.tituszeman.sk.

 

web od 2day