Október je aj mesiacom úcty k starším

PETRŽALSKÝ SENIORFEST 2017

Mesiac úcty k starším si pripomenieme v petržalskom DK Zrkadlový háj. Už po desiaty krát je pripravený pre seniorov bohatý kultúrny program. Jeseň života sa týka mnohých obyvateľov Petržalky. Aj keď našich seniorov podporuje mestská časť Bratislava-Petržalka po celý rok, je mesiac október pekným kultúrno-spoločenským vyvrcholením celoročnej spolupráce. Desiaty ročník tohto dvojtýždňového podujatia prinesie koncerty, súťaže, prednášky, turistické a zábavné aktivity, tanečné a hudobné vystúpenia.

Otvorenie bude veľkolepé a hlavným hosťom galakoncertu Kytica Pozdravov (2. októbra o 16:00 h) bude swingový súbor Bratislava Hot Serenaders s legendárnym zabávačom, textárom a spevákom Milanom Lasicom. Priestor dostane aj štyridsať členné zoskupenie seniorov Petržalčanka, ktorých doplní spevácky zbor Melódia. Koncert bude moderovať známa televízna moderátorka Nora Beňačková.

Nielen hudbou a umením je človek sýty, a tak návštevníkom zdvihneme apetít najobľúbenejším ovocím – jablkom – o ktorom sa budú môcť na podujatí Jablkové hodovanie (7. októbra od 14:00 do 18:00 h) dozvedieť množstvo zaujímavých informácií, ochutnať najlepší jablkový koláč a získať možnosť zakúpiť si produkty vyrobené z jabĺk. To všetko za hudobného sprievodu folklórnych súborov DFS Hájenka a DH Krojovanka.

Na ľudovú nôtu, ako sa volá ďalší zo sprievodných programov Seniorfestu, prídu zahrať FS Ekonóm s programom Ekonóm z úcty k vám ( 12.októbra o 17:00 h). Obľúbené piesne z repertoáru populárnej hudby prinesie program Nestarnúce melódie (10.októbra o 15:00 h) v interpretácii kapely Duo Servus. A na záver festivalu je pre návštevníkov pripravené tzv. Pressburger Menu, kde hlavný chod obstará obľúbená skupina Funny Fellows so svojimi hosťami, herečkami Helenou Krajčiovou a Bibianou Ondrejkovou.

Podujatie je realizované s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR.

FEŠÁCI

Country hudbu „vyfešákovali“ vtipom a známe americké pesničky zasadili do československého kontextu. Dodnes patria k najobľúbenejším kapelám nielen v Čechách, ale aj na Slovensku. Skupina Fešáci si pripomenie päťdesiate výročie založenia veľkým koncertom v Petržalke. Šesťdesiate roky minulého storočia. Československom sa prevalila bigbítová a rocková vlna, na vzostupe bolo aj trampské hnutie. Country hudba so sebou priniesla závan romantiky, dobrodružstva, kovbojov, prírody a voľnosti. Zaslúžila sa o to najmä česká kapela Fešáci, ktorá k nám adaptovala svetoznáme hity z tejto oblasti v českých textoch a svojráznej interpretácii. Tej nechýbal humor a nadhľad. Ich piesne, ktoré prežili aj príchod dvadsiateho prvého storočia, prenikli do televízie a stali sa symbolom inteligentnej zábavy. Scénky ako Lojzo a Líza sú dnes už legendárne. O kvalitách kapely sa presvedčilo aj americké publikum, tak prísne na autenticitu žánrov country a bluegrass. Fešáci boli zoskupením silných speváckych osobností. Pôsobil tam napríklad Michal Tučný, Pavel Brümer, Jindra Šťáhlavský či Tomáš Linka, ktorý je v kapele dodnes. Nahrali množstvo albumov a vystriedalo sa tam viac ako šesťdesiat muzikantov. Duch Fešákov sa podarilo zachovať do dnešných dní. Neustále koncertujú a pritom spomínajú na svojich bývalých spoluhráčov. Deje sa to hlavne na reprezentatívnych výročiach. Tento rok oslavujú päťdesiatku veľkým výberovým CD a turné, na ktorom sa bude spomínať na Jana Tureka, zakladajúceho člena, ktorý zomrel minulý rok.

SZIDI TOBIAS

Obľúbená šansonierka Szidi Tobias oslávila päťdesiatku, s čím prišiel aj čas bilancovať. Na staré skladby sa pozrela s novým pohľadom a vznikol tak zaujímavý koncertný projekt zostavený z výberového albumu Sedmoláska.

Charizmatická herečka a speváčka s nezameniteľným hlasom. Prednedávnom oslávila životné jubileum, ktoré si pripomenula výberovým albumom Sedmoláska. Pri tejto príležitosti zostavila nový koncertný repertoár, na ktorom zaznejú staré piesne v nových aranžmánoch. Szidi Tobias je našou najvýraznejšou predstaviteľkou šansónu. Pritom sa k hudbe dostala veľkou okľukou od divadla, ale jej krásnemu hlasu to bolo súdené. Jemne chrapľavý altový hlas sa stal jej poznávacím znamením. Hráva v divadle, nakrúca filmy a spieva piesne z dielne Milana Vyskočániho na texty Petra Lipovského, s ktorým prežila dlhoročné manželstvo. Bohužiaľ, ten pred dvoma rokmi podľahol zákernej chorobe, no zanechal po sebe krásne texty, ktoré vystihujú speváčkinu podstatu. Hoci si životom na vidieku drží odstup od našej hudobnej scény, na koncerte obnaží kus svojej intimity a predvedie pestrú škálu emócií. Tie vtesnala do šiestich štúdiových albumov, ktorých výber zjednotila do nahrávky Sedmoláska, o ktorom hovorí: „Výber piesní prešiel hustým sitom, ale rýchlo sme sa dohodli na konečnej zostave. Mnohé piesne sú po rokoch iné. Vyzretejšie. Alebo sme vyzretejší my. Viete čo je najlepšie? To, že sa nám stále chce. Hrať, spievať, koncertovať.“

web od 2day