Petržalka ešte bližšie k ľuďom

Občianska participácia je predpokladom demokracie a v praxi znamená priblíženie verejnej moci širšej verejnosti. Podpora miestnej demokracie je pridanou hodnotou pre kvalitu verejných rozhodnutí, otvorenú správu, aktívnu spoluúčasť verejnosti na miestnom rozvoji a verejnej kontrole.

Mestská časť Bratislava-Petržalka do svojho rozhodovania vťahuje svojich obyvateľov viacerými formami, či už vo forme čoraz väčšieho a významnejšieho prístupu k informáciám, alebo priamo spolupodieľaním sa na výsledku rozhodovania. Za otvorenosť a transparentnosť bola aj viackrát ocenená. Petržalka sa v rebríčku Otvorená samospráva, ktorú každé dva roky zostavuje Transparency International (TI), nachádza vždy na najvyšších priečkach. V rámci implementácie manažérstva kvality prostredníctvom modelu CAF získala v roku 2013 titul Efektívny používateľ modelu CAF a v roku 2014 Ocenenie zlepšenia výkonnosti v rámci súťaže Národná cena kvality.

Príkladmi z praxe môže byť participatívny prístup k tvorbe Programu hospodárskeho a sociálneho programu, obdobne boli pripravované ďalšie dokumenty ako Komunitný plán, Štúdia rozvoja cyklistickej dopravy, Štúdia pešieho pohybu, ale aj Územný plán zóny Matador. Každý prvý pondelok v mesiaci diskutuje starosta s obyvateľmi online na webe petržalskej samosprávy, ale aj prostredníctvom platformy odkazprestarostu.sk. Petržalka zorganizovala k viacerým témam aj niekoľko verejných prerokovaní. Najnovšou formou, ktorou miestny úrad získava spätnú väzbu od obyvateľov, je zapojenie sa do služby Staffino, prostredníctvom ktorej majú obyvatelia možnosť hodnotiť celkový dojem, odbornosť a prístup pracovníkov či rýchlosť pri vybavovaní.

Nielen tieto ale aj ostatné príklady vyhodnotili niektorí poslanci ako dostatočné a primerané.

Cieľom stratégie, ktorú navrhol starosta Petržalky Vladimír Bajan, by mala byť systematizácia postupov vedúcich k participácii. „Na Slovensku máme zastupiteľskú demokraciu a teda poslanci ani starosta sa nemôžu zbaviť zodpovednosti za svoje rozhodnutia. Je však vždy pre nich prínosom, ak poznajú preferencie obyvateľov a budú ich vedieť skĺbiť s názormi a odporúčaniami odborníkov v danej oblasti či ďalšími zainteresovanými cieľovými skupinami,“ konštatuje Vladimír Bajan. Podľa neho by aj participácia mala mať svoje pravidlá, aby sa nestalo, že menšina prekričí väčšinu alebo že sa rozhodne bez zohľadnenia názorov a požiadaviek všetkých zainteresovaných.

Pracovná skupina, zložená z poslancov zastupiteľstva, nadviaže na predložený dokument a navrhne a bude koordinovať ďalší postup v profesionalizácii participácie v Petržalke. Jediným klubom, ktorý do pracovnej skupiny svojho zástupcu nedal, je Slobodný klub.

web od 2day