Seniori a ich výlet do Chorvátska

Sociálne oddelenie zorganizovalo v polovici septembra výlet pre petržalských seniorov do Chorvátska. Aj napriek tomu, že počasie výletníkom zrovna neprialo, všetci boli veľmi spokojní a mali radosť, že sa dostali „za hranice všedných dní“. Na oddelenie dokonca prišiel aj takýto pekný list od jednej z účastníčok. Ďakujeme a veríme, že sa aj na budúci rok podarí v rozpočte vyčleniť financie na podobný výlet.

„K mojim okrúhlinám som dostala od detí darček – dovolenku v rezorte DELFIN pri meste Poreč na Istrijskom polostrove, ktorú organizovala naša mestská časť Petržalka. Termín síce bol na hranici leto – jeseň, ale po horúčavách v letných mesiacoch som neočakávala také prudké ochladenie. Aj napriek upozorneniam, že počasie môjmu výletu nebude prajné, pobalila som plavky a letné šaty a v pondelok ráno som sa s megakufrom nalodila do autobusu. Cesta ubehla v pohode aj vďaka dlhšej prestávke s podávaním kávy, ktorú vybavili dievčatá Alenka a Evička, ktoré nám robili doprovod. Príchod na hotel sa obišiel bez zmätkov, lebo nielen že zabezpečili možnosť výberu kto s kým, ale ulahodili aj spolubývajúcich tým, ktorí sa stretli v autobuse prvý raz.
Petržalka ako jediná myslela na komfort svojich dôchodcov a Murphyho zákony, pretože ako jediná zabezpečila zdravotnú službu, ktorá hneď po večeri začala pracovať. Zdravoťáčka Veronika sa postarala o tých, ktorým neprospela dlhá cesta v autobuse alebo zareagovali na zmenu podnebia. A tým to neskončilo. Obetavo riešila aj zdravotné problémy seniorov z iných mestských častí. Viem o konkrétnom prípade mojej spolužiačky doc. Bacigálovej z MČ Nové Mesto, ktorá sa pošmykla na schodoch, vyvrtla si členok a natiahla lýtkové šľachy. Po úraze mohla navštíviť súkromnú pohotovosť, ktorá je samozrejme spoplatnená a neviem či by jej vreckové na to stačilo, ale naša Veronika diagnostikovala úraz, stabilizovala obe zranené nohy a po celú dobu pobytu sa o ňu starala a sledovala či sa stav nezhoršuje.

Ale k vlastnému pobytu. Samozrejme, že prvý deň sme sa individuálne vybrali na obhliadku mestečka Poreč. Niektorí zdatnejší pešo po pobreží, ostatní vodným taxíkom alebo autobusom. O krásach starobylého mestečka sa nebudem rozpisovať. Aj keď celú dobu intenzívne lialo, aj tak bolo jednoducho krásne.

Starať sa o dva autobusy dôchodcov, keď svieti slniečko a môžu sa vypekať a popíjať drinky na pláži, je pohoda. Horšie je to, ak z dôvodu zlého počasia sú odkázaní len na prechádzky pod dáždnikom, sedením v kaviarni alebo leňošením na izbe. Pretože naše dievčatá vedeli, že majú na starosti aktívnych dôchodcov, nezaháľali. Streda skoro celodenný výlet lodičkou do mesta Rovinj s obedom a niečím na zahriatie a medzipristátím v mestečku Vrsar s najväčšou marínou na západnej Istrii, štvrtok autobus do Puly s obhliadkou druhého najväčšieho amfiteátra po Ríme, piatok aj keď sa už počasie umúdrilo a slniečko ukázalo ako vie zohriať, pečené prasiatko s ochutnávkou domácich vín v blízkych viniciach. A úprimne sa priznám náklady na tieto aktivity mi vďaka vyjednávacím schopnostiam našich dievčat neurobili prievan v peňaženke.

O programy čo s načatým večerom tiež nebola núdza a o náladu sa postarali naše „managerky“ ako aj pán starosta, ktorý zabezpečil, aby nám pri toľkom speve nevyschlo v krkoch. Spev a vtipy nechýbali ani pri „spoznávaco – rozlúčkovom“ večierku účastníkov zo všetkých mestských častí Bratislavy.

Chcela by som sa touto cestou poďakovať celému tímu čo sa o nás staral, vrátane perfektných šoférov, speváčikov čo nám držali nôtu a starostu, ktorý nás denne prostredníctvom Alenky pozdravoval /že na nás myslel svedčili aj demižóniky dobrého vínca/ a nebyť toho, že v rámci dovolenky so svojou rodinou spadol do hniezda morských ježkov, určite by si nenechal ujsť príležitosť zaspievať si s nami. Ďakujem a dúfam, že takýto vydarený výlet nie je posledný.“

Pozdravujem všetkých Mira Antalíková

web od 2day