Budova je hotová, rekonštrukcia ale nie je úplná

Objekt bývalej MŠ na Vyšehradskej 17 roky chátral, kým v roku 2015 mestská časť Bratislava – Petržalka neuspela so svojou žiadosťou o dotáciu na jeho rekonštrukciu. Samotná rekonštrukcia bola spolufinancovaná v sume 400-tisíc eur z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky v rámci dotačného programu zameraného na rozšírenie kapacít materských škôl formou prístavby, výstavby a rekonštrukcie priestorov pre potreby materských škôl a vybudovanie zariadení školského stravovania pri týchto materských školách na rok 2015. Z tejto sumy je asi 40-tisíc určených na vybavenie interiéru škôlky. S rekonštrukciou samotnej budovy začala spoločnosť SOAR, s.r.o. (víťaz verejnej súťaže) vo februári tohto roku a dnes je už budova pripravená na to, aby sa začala od januára zariaďovať potrebným nábytkom a ostatným vybavením. Čo ešte zostáva zrekonštruovať, to je jej okolie – chodníky, oplotenie, na rad prídu sadové úpravy, celkové úpravy areálu, vybudovanie detského ihriska…

Počas rekonštrukcie sa kompletne odstránili všetky pôvodné priečky, obvodové murivo, strešný plášť, výplňové konštrukcie so zachovaním nosného skeletu. Vybudovali sa nové rozvody – vykurovanie, kanalizácia, voda, elektroinštalácie. Oproti pôvodnej sa dosiahla prehľadnejšia dispozícia objektu, väčšia plocha a stavba je podstatne menej energeticky náročná. Práce išli podľa harmonogramu, problémy boli také, ako vždy pri rekonštrukciách starých budov, napr. rekonštrukcia vodovodu mimo areálu budovy.

Momentálne budovu strážime a temperujeme. „Som rád, že po rekonštrukcii bude mať Petržalka novú, modernú materskú školu, ktorá bude spĺňať vysoký energetický štandard a bude disponovať modernými technológiami. Som rád, že tento objekt, ktorý dlhé roky, keď nebol v správe mestskej časti, chátral, už nebude jazvou ale okrasou tejto časti Petržalky. Veľmi sa teším na deň, keď do týchto moderných priestorov, spĺňajúcich štandardy 21. storočia, prídu prví zo 150 škôlkarov. Okrem toho, že budú v krásnom prostredí, čaká ich aj kvalitné, moderné vzdelávanie, ktoré ich, verím, bude aj baviť. Urobíme všetko pre to, aby sem v marci nastúpili učiteľky a pripravili všetko pre budúcich škôlkarov, ktorí by sem mali prísť v septembri, “ povedal starosta Vladimír Bajan.

 

web od 2day