Po európskom šampionáte zimné preteky

V apríli sme v Petržalke mali veľkú športovú slávnosť – ME v akvatlone. A keďže toto podujatie, ktoré organizoval triatlonový klub Triax Bratislava, bolo veľmi úspešné, tak sa vedenie klubu rozhodlo pokračovať v tradícii tohto krásneho športu práve u nás, v Petržalke. Jeden z ďalších dôvodov je, že riaditeľ klubu,  Michal Varga, vyrastal v Petržalke. Ako sám tvrdí, sú tu ideálne podmienky pre plávanie aj beh.
Tak sa v sobotu, 2. decembra, na Petržalskej plavárni a v ZŠ Tupolevova konal Petržalský zimný akvatlon.

„Náš klub chce pokračovať v nastúpenom trende, tak sme  v spolupráci s mestskou časťou Petržalka vytvorili projekt, kde chodíme na hodiny telesnej výchovy a ukazujeme deťom čo triatlon / akvatlon je a ako sa dá naň pripraviť. Pred týmito pretekmi sme boli v piatich základných školách a na jar chceme pokračovať určite v ďalších,“ hovorí Michal Varga.

Petržalský zimný akvatlon patrí do série akvatlonov / triatlonov pre všetkých . A už z toho názvu je jasné, že na štart sa môže postaviť každý. Najkratšia trať bola 25 metrov plávania a 125 metrov behu. Najmladší pretekári mali tak zo tri roky a najstarší mal 62. Ten plával 1 km a bežal 5 km. Na štarte boli aj takí, ktorí absolvovali len plávanie, no kvôli zime sa na bežeckú trať nepostavili / bolo +1 stupeň Celzia /.

„Akvatlon je pre triatlonistov v prvom rade spríjemnením zimnej prípravy na tú letnú pretekovú časť. Veľmi dobre slúži aj ako malý kontrolný pretek, čo je dôležité pre vyhodnocovanie tréningov v danom období. A pre mládež sú každé preteky prínosom v motivácii. V podstate triatlonisti majú hlavnú sezónu na Slovensku od polovice mája do začiatku septembra,“ vysvetlil Michal Varga.

Na akvatlon v Petržalke sa môžeme tešiť opäť v máji, kedy Triax Bratislava plánuje zorganizovať na Draždiaku Akvatlon pre všetkých.

Triax Bratislava má takmer 60 členov – deti, dospelých, ale aj reprezentantov Slovenska. Na posledných olympijských hrách sme mali možnosť sledovať triatlonistu Richarda Vargu. V septembri sa Simon Brunovský , reprezentant Slovenska v akvatlone na ME a MS, stal mládežníckym trénerom a teraz sa snaží systematicky zväčšovať svoj mládežnícky tím. A stále prijíma nových členov.

 

web od 2day