Boli sme za bezdomovcami

Tradične v tomto predsviatočnom čase pracovníci oddelenia sociálnych vecí spolu s mestskými policajtmi mapovali, koľkí bezdomovci sú v tomto čase naozaj vonku, či nepotrebujú pomoc, či sú zdravotne v poriadku… Okrem toho im aj doniesli teplé čiapky, rukavice, aj iné oblečenie a nejaké sladkosti na prilepšenie.
„V Petržalke evidujeme 287 ľudí bez domova, z toho je len 167 Petržalčanov, teda tých, ktorí sa tu zdržiavajú dlhodobo,“ vysvetľuje Ľuboš Koller z oddelenia sociálnych vecí. Za rok boli za bezdomovcami 39-krát a osobne sa stretli s 88 z nich. Dnes sme boli s nimi aj my.
V Janíkovom dvore sme našli iba pani Slávikovú, ktorá je na ulici už 11 rokov. Včera jej doviezli kachle, takže už bude mať vo svojom príbytku teplejšie, aj si bude môcť zohriať vodu. Spoločnosť jej robil sused od vedľa, dvaja psíkovia, o ktorých je evidentne dobre postarané, a jedna mačka.
Na Dolnozemskej pri ceste sme našli skupinku ľudí bez domova, nielen tých, ktorí tu bývajú, ale aj kamarátov, ktorí ich prišli navštíviť. Všetci boli v poriadku a evidentne žiadnu pomoc nepotrebovali. Podobne to bolo aj v Kapitulskom dvore. Zimy ešte nie sú veľmi kruté, takže bezdomovci sú v relatívne dobrej kondícii.
„I keď počet ľudí bez domova v Petržalke je roky takmer rovnaký, ja som rád, že sa nám ich v spolupráci s policajtmi podarilo vysťahovať, až na pár výnimiek, aspoň spod schodísk a terás obytných domov do okrajových štvrtí,“ povedal na záver Ľuboš Koller.
Hoci starostlivosť o ľudí bez domova patrí do kompetencie hlavného mesta, Petržalka im nikdy neodmietla podať pomocnú ruku, naopak, robí pre nich všetko, čo je v jej silách.

web od 2day