Susedské knižnice

Aký je druhý život darovaných a prebytočných kníh z fondu Miestnej knižnice Petržalka? Na viacerých verejných miestach po celej Bratislave nájdeme poličky a regály plné kníh. Všetci nadšení čitatelia ich poznajú a radi sa pri nich zastavujú. Knihy v nich sú úplne zdarma. Regály dopĺňajú neziskové organizácie, jednotlivci či knižnice a ich cieľ a myšlienka sú úplne nezištné – ochrániť knihy pred tým, aby skončili v koši a nájsť im nový domov a nových čitateľov, ktorí ich budú opäť čítať a tešiť sa z nich.

Petržalská knižnica už niekoľko rokov dopĺňa knihy do svojich samoobslužných „susedských knižníc“, (knižničných regálov, skriniek alebo políc) na piatich miestach vo vestibuloch bytových domov na Vyšehradskej 3 a 5, Wolkrovej 11, Rovniankovej 16 a v Onkologickom ústave Sv. Alžbety na Heydukovej ulici 10. Tieto samoobslužné „susedské knižnice“ mnohí ľudia, obyvatelia bytových domov, dopĺňajú aj z vlastnej iniciatívy. Gestorkami „druhého života“ kníh v susedských knižniciach sú kolegyne, odborné pracovníčky útvaru fondov, ktoré sa o tieto mini knižnice starajú.

Je veľmi príjemné, keď sa do rúk našich knihovníkov dostanú dobré a zachovalé knihy určené na ďalšie darovanie. V posledný januárový týždeň našu knižnicu potešila zásielka hodnotných darovaných kníh od starostu mestskej časti Bratislava – Petržalka, Vladimíra Bajana. Pán starosta venoval petržalskej knižnici takmer 300 kníh, medzi ktorými sú encyklopédie, svetová klasika, životopisy, populárno-náučná literatúra, knihy o športe a iné. Práve tieto knihy doplnia „susedské knižnice“ vytvorené petržalskou knižnicou a knihy si nájdu svojich nových čitateľov. Okrem toho, že niektoré z týchto kníh si nájdu miesto aj v živom fonde petržalskej knižnice, veľmi radi sme splnili tiež želanie pána starostu umiestniť vybrané knihy z edície Svetová knižnica SME, ktorú máme mnohí v živej pamäti, v susedskej knižnici na Heydukovej 10, aby potešila pacientov, ich rodinných príslušníkov alebo personál nemocnice a doplnili sme ponuku kníh na onkologickom ústave.

 

web od 2day