Galakoncert v Prahe

V tomto období vás už niekoľko rokov informujeme o účasti našich výnimočných talentov na Galakoncerte v Prahe, ktorý je záverečným podujatím súťaže Talent Prahy 5.

Naša mestská časť už dlhší čas intenzívne spolupracuje s miestnou časťou Praha 5. Na tohtoročnom Galaporgrame vystúpil výnimočný talent zo ZUŠ Jána Albrechta na Tematínskej ulici – Ryan Martin Bradshaw.

Viete, čo je Talent Prahy 5?
Súťaž patrí k tým, ktoré sledujú záujem o hodnotnú hudbu a umelecké výkony mladých hudobných amatérov. Je určená najmä záujemcom z oblasti klasickej hudby, ale v speváckej kategórii aj interpretom muzikálových piesní a speváckym zborom. Samozrejme, najlepším umožňuje verejnú koncertnú prezentáciu s podporou profesionálnych hudobných umelcov. Je určená žiakom základných umeleckých škôl a usporiadatelia ju rozdelili do 4 kategórií – súťažiaci do 15 rokov, súťažiaci od 15 do 26 rokov, študenti hudobných konzervatórií a iných vyšších odborných hudobných škôl či vysokých hudobných škôl, spevácke zbory. Špeciálnou kategóriou je „Mimoriadny talent“.

Tohtoročný Galakoncert sa konal 28. 2. v Národnom dome na Smíchove. Na koncerte sa zúčastnili aj víťazi súťaže Talent Prahy 5 z roku 2017, ako aj zahraniční hostia. Podujatím hudobne sprevádzal Pražský filharmonický orchester (Prague Philharmonia orchester).
Na záver programu sa predstavil mimoriadne nadaný 10-ročný klavirista z Petržalky Ryan Martin Bradshaw, ktorý ohromil svojím prevedením Haydnovho koncertu D-dur. Ryan rozvíja svoj talent pod vedením Mgr. art. Vencislavy Ilievskej. O tomto výnimočnom mladom mužovi budeme nepochybne ešte počuť.

Kto je Ryan Martin Bradshaw?
Ryan Martin Bradshaw má 10 rokov, narodil sa v Hainburgu a je Slovák po mame a Austrálčan po otcovi. Celý život žije v Bratislave. Jeho mama o ňom napísala:
Beethoven podľa sluchu
Naša cesta bola veľmi ťažká, keďže ani manžel ani ja nie sme hudobníci, neviem čítať ani noty, manžel hral kedysi dávno trošku na gitare. Keď mal Ryan šesť rokov, jeho učiteľka na Britskej medzinárodnej škole nám povedala, že je mimoriadne nadaný, fascinovaný číslami a dokáže s neuveriteľnou rýchlosťou hocičo vyrátať. Poradila nám, aby sme ho dali na hudbu, najlepšie na klavír. Mával 20 minút týždenne v škole klavír so svojou prvou učiteľkou Stankou Zimmermannovou. Približne po štyroch mesiacoch nás zavolala s tým, že Ryan hrá podľa sluchu ľahšiu verziu Beethovenovej Ódy na radosť.

Noty za tri mesiace
Odvtedy nabrali veci rýchly spád, hral skoro všetko, čo si zaumienil a pomocou YouTube sa učil podľa sluchu najrozličnejšie skladby. Môj ujo Ivan Marton, dramaturg Slovenskej filharmónie, nám povedal že musíme okamžite kúpiť normálny klavír (dovtedy hral iba na malom keyboarde za 100 eur). Následne sme sa rozhodli ho dať na základnú umeleckú školu, kde sa mu venovala skvelá klavírna pedagogička Elena Šimlovičová. Ryan sa za tri mesiace naučil perfektne čítať noty, číta z listu rýchlejšie ako niektorí žiaci konzervatória. Učiteľka sa s takým niečím ešte nestretla. Robil veľmi rýchle pokroky. Vyhral celoslovenskú súťaž vo svojej kategórii, reprezentoval Slovensko na Akadémii Franza Liszta v Budapešti v rámci projektu Bartók deťom, zahral si aj so Slovenským komorným orchestrom Slovenskej filharmónie.

Zlom vo Viedni
Ryan hrá na klavíri intenzívne od roku 2013 a dnes už má svoju štvrtú učiteľku, profesorku Vencislavu Ilievsku (pôsobí aj na Bratislavskom konzervatóriu), s ktorou vyhral vlani počas šiestich mesiacov štyri medzinárodné súťaže v Brne, Záhrebe, Sofii a v Salzburgu. V Sofii vyhral suverénne najmladší vo svojej vekovej kategórii, vďaka triumfu sa objavil v hlavných večerných správach v bulharskej televízii. Paradoxne, u nás médiá zatiaľ nezaujal. Práve pani profesorka Ilievska nám odporučila, že Ryan ako zázračné dieťa potrebuje špičkových učiteľov a preto by sme mali skúsiť Viedeň. Presnejšie, University of Music and Performing Arts Vienna, ktorá patrí k najlepším na svete. Ryan absolvoval prijímacie skúšky a spomedzi 40 záujemcov uspel s ďalšími dvomi. Študuje s Rakúšanmi, Japoncami, Číňanmi, Angličanmi, Rusmi, Kórejcami a ďalšími v triede ruského klavírneho virtuóza Vladimira Kharina.

„Such a talent!“
Odvtedy robí neuveriteľné pokroky, začal hrať aj na husle a dokonca komponuje. Vo Viedni už hral na mnohých koncertoch a naposledy mal obrovský úspech ako sólista s orchestrom, kde hral Mozartov 12. klavírny koncert KV 414 prvú časť. Pre scénu a vystupovanie je priam stvorený. Jeho učiteľ nechápe, ako pred publikom dokáže násobne lepšie zahrať ako na skúške. Jedna významná klavírna pedagogička z Londýna, ktorej žiaci vyhrali prestížnu súťaž BBC Talents, sleduje Ryana na YouTube a nedávno o ňom napísala: “This boy is one to watch! Such a talent! He talks music, which is such a rare gift nowadays! Well done, Ryan, I am your fan No.1!

Láska, šťastie a nevinnosť
Na Slovensku vystupuje Ryan od roku 2014 v SND v dráme Láskavé bohyne. V alternácii s dvomi ďalšími tu stvárňuje rolu malého klaviristu po boku Ľuboša Kostelného, Milky Vášáryovej, Táne Pauhofovej, Alexandra Bártu a iných. Hrá na klavíri, má aj svoj text a robí to s veľkou chuťou. Nečudo, veď jeho pradedko bol známy slovenský herec Martin Gregor. Ryan je mimoriadne ambiciózny a vždy mi hovorí: „Mami, chcem byť najlepší na svete! Najväčšou výzvou je pre nás, aby Ryanovi ostala láska k hudbe a nestratila sa jeho nevinnosť, ktorá je v umení taká dôležitá. Možno bude klavirista, možno dirigent, možno bude komponovať. Uvidíme. Dôležité je, aby bol šťastný a svojou hudbou robil svet krajším. Keby bolo viac umenia, náš svet by bol oveľa ľudskejší.

web od 2day