Prebuď sa (s) knihou

2. ročník festivalu čítania, workshopov a dobrej literárnej zábavy s poprednými slovenskými autormi a ilustrátormi
14. – 16. marca 2018, Miestna knižnica Petržalka

Festival čítania, kreslenia, workshopov a zábavy na stretnutiach o dobrých slovenských knihách pre deti a mládež pod názvom Prebuď sa (s) knihou je významným literárno – tvorivým projektom Miestnej knižnice Petržalka, ktorý začal písať svoju históriu v marci minulého roka. Predsavzatím festivalu je predstaviť deťom a mladým ľuďom knižnicu nielen ako miesto na vypožičanie kníh, ale aj ako priestor, v ktorom majú možnosť stretávať a spoznávať zaujímavých a inšpiratívnych ľudí rôznych profesií.
Druhý ročník festivalu realizujeme v dňoch 14. – 16. marca 2018 na piatich rodinných a detských pobočkách petržalskej knižnice – Prokofievova 5, Turnianska 10, Vavilovova 24, Dudova 2 a Furdekova 1.
Na tohtoročný festival Prebuď sa (s) knihou prijalo pozvanie 25 hostí a umeleckých zoskupení. Skladba festivalu je zložená z množstva aktivít a predstavení, ktoré sú určené od najmenších čitateľov, cez školákov prvého a druhého stupňa základných škôl až po rodiny s deťmi. Ako hostí sme oslovili autorov, ilustrátorov divadelníkov a propagátorov literatúry, ktorí sa priamo venujú tvorbe kníh alebo pracujú s knihami formou rôznych zážitkových predstavení a workshopov. Medzi hosťami budú spisovatelia Marta Hlušíková, Silvia Demovičová, Juraj Šebesta, Zuzana Štelbaská, Katarína Macurová, Barbora Kardošová, Mária Lazarová, Hana Lasicová, Vanda Raýmanová, Juraj Raýman, Zuzana Šinkovicová, Július Belan, Dana Hlavatá, ilustrátori Katarína Macurová, Martina Matlovičová, Katarína Slaninková, Juraj Martiška, Miroslav Regitko, študenti VŠVU v Bratislave združení okolo komiksového časopisu Pomimo, propagátori čítania a bábkoherci Barbora Krajč Zamišková, Divadlo Fí, Miroslava Biznárová, Vladimír Zetek, Barbora Jurínová a Veronika Kořínková (EDUdrama), Miriam Halamičková a Jana Michalová (BIBIANA, medzinárodný dom umenia pre deti). Každého účinkujúceho predstavíme na slávnostnom otvorení festivalu (14.marca) a prostredníctvom medailónu na facebookovej stránke vytvorenej k tejto udalosti.
V piatich pobočkách petržalskej knižnice budú počas troch dní prebiehať stretnutia, autogramiády s autormi a ilustrátormi, tvorivé alebo dramatizované čítania s propagátormi slovenských kníh a literárnej tvorby, workshopy, divadelné predstavenia na motívy detských kníh so študentami, hercami, spoznajú ako sa vytvárajú komiksy a ilustrácie pod vedením komiksových lektorov. Účastníkom predstavíme fantastický svet Roalda Dahla (projekt petržalskej knižnice o živote a tvorbe svetoznámeho autora), v projekte pod názvom Vymeňme sa! sa ďalší účastníci môžu na chvíľu stať knihovníkmi, vymeniť sa s nimi za výpožičným pultom, vyhľadať a požičať knihy, objednať, zarezervovať požiadavky na knihy alebo môžu knihy zakladať do fondu na svoje miesta.
Sprievodným podujatím festivalu bude interaktívna výstava „Osmijankova literárna záhrada“, plná rozprávok, príbehov, básničiek a vzácnych „ knihokvetov“. Vernisáž výstavy sa uskutoční v stredu 14.3.2018 o 11.30 h. na pobočke Prokofievova 5 ako súčasť slávnostného otvorenia festivalu. Výstava je pripravená v spolupráci s neziskovou organizáciou Osmijanko a potrvá do 8. mája 2018.
Návštevníkov tiež čaká „Pobočkový maratón“. Každý vytrvalec, ktorý sa neho zapojí a navštívi všetkých 10 pobočiek petržalskej knižnice získa na konci peknú knižnú odmenu, ktorú si bude môcť vyzdvihnúť na pobočke Prokofievova 5.
Oficiálne otvorenie festivalu sa uskutoční 14. marca 2018 o 10. hodine v Cik Cak Centre na Jiráskovej ulici v Bratislave – Petržalke. Festival potrvá do 16.marca 2018, jeho záver a zhodnotenie sa uskutoční o 16. hodine na pobočke Prokofievova 5.
Veríme, že festival navštívi množstvo spokojných detí a mládeže. Všetky podujatia, ktoré knižnica pripravila, prinesú žiakom petržalských škôl kvalitné informácie, milé stretnutia, veselé a nezabudnuteľné zážitky a predovšetkým pochopenie významu dobrej slovenskej literárnej tvorby a jej čítania pre mladú generáciu. Dúfame, že aj prostredníctvom tohto festivalu vzbudíme zvedavosť a chuť žiakov otvoriť knihy a začítať sa do ich príbehov.
Sme presvedčení, že vďaka osobným stretnutiach s našimi hosťami, spoločnými zážitkami pri spoznávaní sveta literárnych hrdinov bude petržalská knižnica opäť bohatšia a pyšnejšia na svojich mladých čitateľov a s radosťou bude vítať a registrovať do svojich radov nových, ktorí objavia prekrásny svet literárnych hrdinov.
Do pozornosti verejnosti zároveň uvádzame, že všetky podujatia počas troch dní sú voľné pre verejnosť, pozývame všetkých rodičov s deťmi prísť na ktorúkoľvek z pobočiek a pripojiť sa k programu, zaregistrovať sa a stať sa naším čitateľom.
Projekt je realizovaný s finančnou podporou Fondu na podporu umenia. Viac informácií tu http://www.kniznicapetrzalka.sk/podujatie/festival-prebud-sa-s-knihou-2018/

web od 2day