Jarné motívy v paličkovanej čipke

V pondelok 26. marca Miestna knižnica Petržalka pozýva do pobočky Vavilovova 26 na otvorenie výstavy paličkovaných prác Jarné motívy v paličkovanej čipke.
Práce sú vytvorené šikovnými rukami členiek krúžku paličkovanej čipky Babka, ktorého dlhoročnou vedúcou je PhDr. Terézia Vitková. Krúžok, ktorý už 20 rokov funguje v Petržalke pôvodne začínal v priestoroch Klubu mladej rodiny na Vavilovovej ulici, v súčasnosti nájdeme jeho členky raz do týždňa pracovať v priestorov DTV na Polereckého ulici.

Za dlhé roky sa v ich krúžku postretali mnohé, pričom všetky spája zanietenie pre spoločnú činnosť a výborné priateľské vzťahy. Paličkujú motívy, ktoré ich oslovia a ktoré sa im páčia, navzájom sa učia, premýšľajú ako začať, aké väzby použiť a pod. So svojimi prácami pravidelne navštevujú celoslovenské čipkárske podujatia napríklad v Novej Dubnici a v Krakovanoch, zároveň pravidelne navštevujú výstavy spriatelených paličkárskych klubov v Šoporni, Trnave alebo v Prešove. Minulý rok navštívili aj svetový čipkárky kongres v Ľubľane, z ktorého si priniesli množstvo inšpirácií a predlôh pre ďalšie paličkovanie. Vedúca krúžky Terézia Vitková zároveň vedie krúžok paličkovania v Centre pomoci ligy proti rakovine. Pacienti, súčasní aj minulí, majú v centre možnosť tráviť svoj čas príjemnom tvorivom prostredí napríklad aj v krúžku paličkovania a jeho členky významne prispeli svojimi prácami na túto výstavu.
Krúžok Babka pokračuje v dobrých dlhoročných vzťahoch s pobočkou petržalskej knižnice a táto výstava paličkovaných motívov bude už treťou v poradí. Vystavené práce zobrazujú prírodné motívy ako stromy a kvety, chýbať nebudú ani veľkonočné motívy ako vajíčka či vtáčiky a motýle. Výstavu môžete navštíviť od 26. marca do 28. apríla 2018 v čase otváracích hodín pobočky Vavilovova 26. Ak sa rozhodnete prísť hneď v pondelok 26. marca, tak v čase od 15.00 do 18.00 h môžete si osobne vyskúšať paličkovanie pod dohľadom paličkáriek.

web od 2day