Jar odetá v čipke

V poslednom čase sme si mohli všimnúť návrat folklórnych prvkov. A nielen do módy. Akoby sme si začali viac uvedomovať a vážiť dôležitosť tradícií našich predkov, od ktorých sme vo veľkom upustili a dali sme pred nimi prednosť moderným technológiám. O tom, že ľudové tradície ešte nevymreli, nás presvedčila aj Terézia Vítková, vedúca krúžku paličkovanej čipky Babka, podľa ktorej nastala renesancia týchto tvorivých aktivít. „Aj mladí ľudia si uvedomujú, že v dnešnej uponáhľanej dobe je potrebné kompenzovať stres nejakou záľubou, koníčkom. V súčasnosti nie je problém zohnať akýkoľvek materiál či nástroje na výrobu čipky, nie ako v minulosti. Budúcnosť paličkovania preto vidím v optimistických farbách,“ myslí si vedúca krúžku.
Členky petržalského krúžku Babka prišli predviesť svoje diela už po tretíkrát do pobočky petržalskej knižnice na Vavilovovej ulici, kde ich výstava potrvá takmer do konca apríla v čase otváracích hodín knižnice. To, že čipka má univerzálne využitie, bolo vidieť na rôznorodých a rôznofarebných prácach od obrazov, obrusov, šperkov až po veľkonočné dekorácie zobrazujúce vajíčka, kvety či motýle. Aj keď existuje mnoho publikácií o paličkovaní čipky či návodov na internete, podľa vedúcej krúžku nepozná nikoho, kto by sa naučil túto ručnú prácu čítaním kníh. Dôležité je každodenná prax a neustále zdokonaľovanie sa.
Terézia Vítková okrem toho vedie aj krúžok paličkovania v Centre pomoci ligy proti rakovine, kde sa môžu minulí aj súčasní pacienti navzájom podporiť a prísť na iné myšlienky. „Viac ako polovica vystavených predmetov je výsledkom ich práce. Mnohí nevedia, že vďaka zbierke na blížiaci sa Deň narcisov môžeme takéto aktivity pre onkologicky chorých pacientov organizovať, preto by som bola veľmi rada, keby sa do zbierky zapojilo čo najviac ľudí aj tento rok,“ dodala.
„Dlhé roky som túžila venovať sa paličkovaniu, no nikdy mi to nedovolili pracovné a rodinné povinnosti. Pred piatimi rokmi som si konečne mohla splniť svoj sen,“ hovorí nadšenkyňa ručných prác Jana Petrovičová, ktorá je takisto jednou z členiek krúžku. Dcére aj neveste som vyrobila náušnice aj náhrdelníky,“ pochválila sa, „jednu náušnicu vyrobím zhruba za jeden deň – celkom prácne, ale napĺňa ma to.” Medzi návštevníkmi výstavy boli aj členky iných čipkárskych krúžkov, napríklad aj takmer 90-ročná Judita Kutlíková, ktorá sa k paličkovaniu vyjadrila jasne: „Nie je to žiadna záľuba, ale nevyliečiteľná choroba.”


web od 2day