Aby autizmus nebol tabu

Podľa odborníkov sa približne 1% detí rodí s poruchou autistického spektra. Najnovšie výskumy ukazujú, že každé 80. dieťa má v ranom veku diagnostikovanú jednu z foriem autizmu. Prejavy autistického spektra (PAS) sú často veľmi rôznorodé a môžu byť u každého iné. Kým u niekoho sú najsilnejším prejavom mierne nedostatky v oblasti komunikácie a socializácie, u iných je postihnutie závažnejšie. K PAS patrí detský autizmus, aspergerov syndróm a atypický autizmus.
Dôvody, prečo autizmus vzniká, zatiaľ nie sú známe. Podľa vedcov však dôležitú rolu zohráva genetický faktor a je možný aj vplyv prostredia.
V roku 2008 členovia OSN vyhlásili 2. apríl za Svetový deň povedomia o autizme. Materská škola Iľjušinova, ktorá má dve špeciálne triedy pre deti s PAS, každoročne organizuje Modrý deň. Nebolo to inak ani tento rok, MŠ opäť pripravila skvelé podujatie, ktoré prišli podporiť aj známe osobnosti ako Miro Jaroš, Oto Kollmann, Maroš Repík, Eva Bacigalová či Richard Vrablec. Na podujatí sa okrem nich zúčastnili aj prednosta miestneho úradu Miroslav Štefánik, poslankyňa miestneho zastupiteľstva Ľudmila Farkašovská, predseda rady rodičov MŠ Iljušinova Peter Radačovský a vedúca oddelenia školstva MÚ Veronika Redechová. Ako spieva Mária Čírová, každý z nás je unikát. Každý je iný a jedinečný a napriek tomu, či práve preto, by sme mali rešpektovať odlišnosti toho druhého. Riaditeľka MŠ Iljušinova Mária Králiková ako aj učiteľky a špeciálne pedagogičky tak robia denne. Berme si z nich príklad…

web od 2day