Dopravné ihriská pre škôlkarov

Cesty vyznačené vodorovným dopravným značením, zvislé dopravné značky, kruhové objazdy. Z „ozajstných“ ciest, ktoré mestská časť Bratislava-Petržalka vybudovala v areáloch niektorých materských škôl, sú deti nadšené.

Na Iľjušnovej a Bzovíckej sa už učia prvé zásady správania sa na ceste, na Pifflovej je dopravné ihrisko zatiaľ vo výstavbe.

„Asfaltové plochy v týchto areáloch boli už v zlom stave. Bolo jasné, že ich musíme opraviť. No, chceli sme pre škôlkarov spraviť aj niečo viac, než len samotné chodníky. A dopravné ihrisko bolo tou najlepšou alternatívou. Veď bicykel už dnes majú asi všetci a nebude trvať dlho a zapoja sa do ozajstnej cestnej premávky. Preto je dôležité, aby si už teraz vybudovali správne návyky správania sa na ceste,“ hovorí starosta Petržalky Vladimír Bajan. Zároveň prisľúbil, že sa pokúsi priviesť na hodiny dopravnej výchovy aj policajtov.
Na Bzovíckej majú deti svoje dvojkolesové „tátoše“ zaparkované v oplotenom priestore. „O takúto garáž sa postarali rodičia,“ pochválila ich riaditeľka materskej školy Božena Kováčová. Okrem toho aj na výstavbu ihriska prispeli sumou 10-tisíc eur. Nové chodníky a celé dopravné ihrisko stáli takmer 48-tisíc eur.

Na rekonštrukciu areálu MŠ Iľjušinova išlo z petržalského rozpočtu takmer 50-tisíc eur. Navyše sa tu totiž robil nový vstup.
V areáli MŠ Pifflova sme ešte našli robotníkov. „V týchto dňoch areál síce nemôžeme využívať a s deťmi musíme chodiť na vychádzky mimo, ale určite to stojí za to. Deti sa už dopravného ihriska nevedia dočkať,“ povedala riaditeľka Emília Šimková. Do rekonštrukcie chodníkov a vybudovania dopravného ihriska pôjde z rozpočtu 52-tisíc eur. Značky si bude MŠ zabezpečovať s vlastných zdrojov.
V závislosti od finančných prostriedkov by mestská časť chcela takto upraviť ešte aj ďalšie areály materských škôl. O tom, koľko ich bude, v konečnom dôsledku rozhodnú poslanci.

web od 2day