Deň Zeme na Gešajke

Aj tento rok si 22. apríla pripomíname Deň Zeme. Už kedysi dávno J. W. Goethe povedal: „Len príroda vie, čo chce. Nikdy nežartuje a nikdy nerobí chyby. Tie robí človek.“ Svojimi nesprávnymi postojmi a ľahostajnosťou si ničíme našu krásnu krajinu a planétu. Preto aj žiaci petržalských základných škôl aspoň symbolicky prispeli k tomu, aby pomohli prostrediu, v ktorom žijú, napríklad aj prostredníctvom rôznych „ekoaktivít“.

„Deň Zeme na Gešajke“ bola akcia, ktorú pripravila ZŠ Gessayova 2 pre svojich žiakov v piatok 20. apríla. Do akcie sa zapojili žiaci všetkých ročníkov spolu so svojimi triednymi učiteľmi a veru, mali čo robiť, aby splnili všetky pridelené úlohy.Tí najmenší vyrábali EKO Kódexy, inými slovami pravidlá ochrany prírody, ktoré hovoria, že odpadky nehádžeme na zem, šetríme vodou a energiou alebo v prírode sa správame slušne. V niektorých triedach si vyrobili korunky ochrancov prírody, v iných zas odpadky premenili na figúrky zvierat. Okrem EKO Kódexov bolo tento rok novinkou aj sadenie kvetín do plastových fliaš, ktoré žiaci 3. ročníkov zavesili na plot vedľa chodníka. Žiaci z vyšších ročníkov sa zapotili vonku pri vytrhávaní buriny, hrabania a zametania trávy či maľovania priečelia budovy školy.

Celá „Gešajka“ mala v piatok jednoducho zelenú. A nie len v rozmanitých aktivitách. Žiaci aj vyučujúci prišli oblečení v EKO zelenej farbe, aby sa zapojili do súťaže o najzelenšiu triedu. „Na tento deň sme sa veľmi tešili lebo sme sa mohli všetci obliecť do zelenej a čistili sme naše prostredie,“ súhlasne odpovedali deti. Vyzbieraný materiál potom použili v projekte, kde odpadky reprezentovali to, čo našej Zemi škodí a rastliny zas to, čo jej prospieva. V 3.C zas dostali skvelý nápad porovnať chuť kúpeného pomarančového džúsu a čerstvo vytlačenej pomarančovej šťavy. „Džús z obchodu bol sladší lebo má viac cukru a ten nám škodí. Kazí nám zuby a môžeme ochorieť na cukrovku,“ vysvetľovali žiaci. Priniesli si aj rôzne bylinky v kvetináčoch ako mätu a medovku, ktoré potom použili na prípravu limonád. Ochutnali po domácky vyrobené sirupy aj džemy, niektorým žiakom rodičia nabalili zdravé desiate plné ovocia a zeleniny.

„Dôležité je viesť deti k tomu, aby si uvedomili, že Deň Zeme nie je iba dnes, ale každý deň,“ povedala na záver riaditeľka školy Viera Šuleková.


web od 2day