Buďme eko, naše deti nám idú príkladom…

22. apríl je vyhlásený za Deň Zeme. Vznikol ako reakcia na neustále sa zvyšujúce poškodzovanie životného prostredia. Pripomíname si ho od roku 1970.

Na základných školách v Petržalke si žiaci a učitelia v rámci neho pripravujú rôzne projekty. My sme sa boli pozrieť na ZŠ Holíčska 50, ktorá právom dostala titul „Zelená škola“.

Separovanie. Ako správne triediť odpad? Vplyv nelegálnych skládok na krajinu. Nápady na to, ako ušetriť miesto v prírode a zároveň si skrášliť bývanie. Ako recyklovať odpad z domácností? Tieto a mnohé iné témy sa stali podkladom na vytvorenie skvelých prezentácií žiakov tejto školy.
V tomto roku si žiaci II. stupňa pod vedeným pedagógov pripravili konferenciu EKO – logicky doma i v škole, s tohtoročnou témou „Neutop sa v odpadoch“, na ktorej upozorňovali, ako veľmi si ľudia ničia planétu či prezentovali rôzne spôsoby recyklácie odpadu. A, ako recyklovať, si deti mohli vyskúšať i samé. Počas dňa sa každý žiak I. aj II. stupňa mohol zapojiť do rozmanitých aktivít (napríklad zbieranie a triedenie odpadu na školskom dvore), kde sa ako odmena zbierali vrchnáky z PET fliaš. Za tie si potom mohli nakúpiť v školskom bazáriku hračky, knižky, oblečenie či korčule. Všetky predmety do neho darovali rodičia. Pedagógovia sa v tento deň snažili do svojich predmetov priniesť aj kus „enviro“ (napríklad na hodine matematiky, slovenského jazyka, výtvarnej výchovy, geografie, občianskej náuky a iných). Rodičia podporili projekt nielen nepotrebnými vecami do bazárika, ktoré poslúžia iným deťom, ale napríklad aj pribalením eko (bez obalov) bio (v ramci zdravej stravy) desiaty. Aktivity pokračujú aj v popoludňajších hodinách v ŠKD.
„Konať v súlade s prírodou je pre rozumného tvora to isté, ako konať v súlade s rozumom.“ (Marcus Aurelius) A preto, buďme rozumní.

web od 2day