Petržalka na plavárni prekonala minuloročný rekord

V sobotu 12. mája sa v Petržalke konal 2. ročník podujatia „Petržalka na plavárni“. Cieľom akcie bolo počas 12 hodín naplávať čo najviac metrov a pokoriť počet preplávaných metrov z minulého roka (t.j. 175 575 metrov). Touto formou sme chceli dostať do povedomia Petržalčanov nielen našu plaváreň, ale aj to, že pohyb je pre naše zdravie nesmierne dôležitý.

A v neposlednom rade veríme, že takéto a podobné akcie pomáhajú budovať petržalskú spolupatričnosť a lokáklpatriotizmus. Podujatie podporil Kaufland a pramenitá voda Lucka. Organizačne pripravilo podujatie oddelenie školstva MÚ.

O 8.00 h podujatie odštartoval starosta MČ Bratislava – Petržalka Vladimír Bajan. Hosťami podujatia boli bývalá československá olympionička v skoku do výšky Mária Mračnová, ktorá v roku 1976 skončila štvrtá na olympiáde v Montreali a slovenská reprezentantka v ľadovom hokeji Jana Kapustová (2010, olympiáda vo Vancouveri). „Som presvedčený, že po minuloročnom úspechu našej dvanásťhodinovky, kedy sme doplávali do Banskej Bystrice, dnes zvýšime počet naplávaných metrov a dostaneme sa až do Popradu,“ povedal na úvod starosta Vladimír Bajan.

Na sobotňajšom podujatí sa zúčastnili nielen základné školy, ale aj jednotlivci, rodiny s deťmi, športovci či handicapovaní mladí ľudia. Jedným z nich bol aj nevidiaci Petržalčan Marek Sloboda (19 r.), ktorý sa na podujatí zúčastnil so svojou mamou a s trénerkou Danielou Šipošovou, ktorá sa trénovaniu postihnutých detí venuje už od roku 1974. Marekovi sa podarilo zaplávať 2 km. Tento ročník podujatia „Petržalka na plavárni“ hodnotíme ako veľmi úspešný. Nielenže sme pokorili minuloročný rekord, čo bolo naším cieľom, ale podarilo sa nám zaplávať až do Popradu – 341 250 m. Na podujatí sa zúčastnilo 355 plavcov, z toho 110 žiakov zo základných škôl. Najviac metrov (až 4 000) naplával Dalibor Riška z triatlonového klubu TRIAX. Podporiť podujatie a zaplávať si prišiel aj plavec Marek Tekeli so svojou dcérkou Hankou. „Som bývalý plavec a rád by som aj svoju dcéru viedol k plávaniu, a preto s ňou chodím aj na takéto podujatia,“ povedal nám hrdý otec Marek.

Ako hodnotí podujatie starosta Petržalky? „Som rád, že medzi účastníkmi je čoraz viac školákov a rodín s deťmi, lebo, ako je známe, príklady priťahujú a kto si na šport a pohyb zvykne v detstve, v dospelosti ho už prirodzene zaradí do svojho voľnočasového programu. A, samozrejme, teší ma aj to, že sme preplávali až do Popradu,“ dodal Vladimír Bajan.

Fotogalériu nájdte tu.

web od 2day