Praha na návšteve Petržalky

Takmer pred rokom na pozvanie petržalského starostu Vladimíra Bajana navštívili Petržalku zástupcovia mestskej časti Praha 5 – Smíchov z oddelenia školstva a životného prostredia. Tento rok sa situácia zopakovala s malou obmenou. Starosta uvítal štyroch kolegov z Prahy 5: Ivu Pokornú – vedúcu odboru sociálnej problematiky a prevencie kriminality, Jarmilu Svobodovú – členku zastupiteľstva a predsedkyňu sociálnej a zdravotnej komisie, Martina Damašeka – z oddelenia majetku, obchodných aktivít, investícii a zahraničných vzťahov a Josefa Endala – člena zastupiteľstva, predsedu bytovej komisie, výboru majetku a investícii.

Štyria pražskí kolegovia nahliadli do dvoch Stredísk sociálnych služieb v Petržalke na Mlynarovičovej a Vavilovovej ulici, kde ich sprevádzala riaditeľka Strediska Soňa Chanečková. Oboznámila ich s priestormi zariadení aj s celkovým systémom fungovania a starostlivosti o klientov. Na každú ich otázku ochotne odpovedala vedúca oddelenia sociálnych vecí Alena Halčáková a jej kolegyne, ktoré praktickými príkladmi poukázali na spôsob riešenia problémov pre zdravotne či sociálne znevýhodnených obyvateľov. Slovenská aj česká strana sa zhodla, že aj napriek snahe pracovníkov, nie vždy dôjde k náprave klienta, najmä pokiaľ ide o neprispôsobivých občanov. V Dennom centre ich okrem iného privítal seniorský spevácky zbor Melódia a deň ukončili posedením vo Svätom Jure.

Dojmy zástupcov z Prahy boli viac než pozitívne a ako sami povedali, po návrate domov sa budú naším úradom určite inšpirovať. Návštevu zaujalo vybavenie centier, stravovacie a hygienické služby, ľudský prístup ku klientom či vonkajšie prostredie s množstvom zelene. Dlhoročná spolupráca medzi mestskými časťami teda potvrdila, že vzájomné vymieňanie si informácií a skúseností má zmysel. Fotogalériu nájdete TU.

web od 2day