Základná škola Nobelovo námestie oslávila 30 rokov žiackou vedeckou konferenciou

O Dánsku som sa dozvedel… O Švédsku som sa dočítal… Zistil som, že Fínsko je… začali svoje prezentácie žiaci zo Základnej školy Nobelovo námestie v Petržalke, kde už po niekoľkýkrát zorganizovali Žiacku vedeckú konferenciu, tentokrát pri príležitosti osláv 30. výročia založenia školy. A prečo práve severské štáty? Predsa kvôli Alfrédovi Nobelovi, významnému švédskemu vynálezcovi, ktorý sa preslávil najmä vynájdením dynamitu a založením Nobelovej ceny udeľovanej každoročne v Štokholme a Osle. Viac zaujímavosti o Škandinávii im prišli porozprávať dvaja hostia z Veľvyslanectva Nórskeho kráľovstva v Slovenskej republike – zástupca veľvyslankyne Per Øystein Vatne a stážista Hans Peter Tranøy, ktorých žiaci zasypali množstvom zvedavých otázok o Nórsku.

Žiacka vedecká konferencia pritom nie je pre túto základnú školu zameranú najmä na chémiu, fyziku a ekológiu žiadnou novinkou, ako nás informovala riaditeľka školy Valéria Fogašová. „Konferencia je medzi žiakmi veľmi obľúbená, vždy s inou tematikou. Predtým sme sa zamerali napríklad na vodu, mlieko, odpady či vynálezy Alfreda Nobela, teraz, keďže oslavujeme 30 rokov od založenia školy, vzali sme si na mušku život samotného Nobela a geografiu severských krajín,“ povedala riaditeľka Fogašová. Zapojili sa žiaci od 2. až 7. ročníkov, ktorí okrem životnej dráhy vynálezca rozprávali i o jeho úspechoch a pádoch a prirovnali ho k najbohatšiemu tulákovi Európy. Mladí „vedci“ predviedli aj jeden efektný experiment a hosťom z Nórska sa pochválili výstavou svojich projektov. Dlhoročnou organizátorkou vedeckej konferencie je Mária Lukáčová, učiteľka geografie, techniky a fyziky, ktorá v škole pôsobí od jej úplných začiatkov: „Cieľom tejto akcie je hlavne rozšíriť poznatky žiakov a viesť ich k vede samotnej,“ povedala. S prípravou žiakov na konferenciu jej pomáhal aj učiteľ chémie a biológie Martin Droščák.

Hostia zo studeného Nórska boli nadšení iniciatívou školákov a dodržiavaním disciplíny počas konferencie. „Som naozaj milo prekvapený. Kládli nám veľa otázok a páčili sa mi aj ich vystavené diela,“ pochválil žiakov stážista z Osla Hans Peter Tranøy. Z odpovedí hostí sa mládež dozvedela, že Nóri zbožňujú mrazenú pizzu, venujú sa vo veľkom rybolovu, zatiaľ nie sú členmi EÚ, majú kráľa alebo že platia nórskymi korunami. Na záver žiaci poďakovali hosťom nórskym „Takk“ a venovali im kytice. ZŠ na Nobelovom námestí sa celkovo môže pochváliť aj ďalšími aktivitami pre žiakov, či už ide o športové podujatia, alebo úspešne absolvované olympiády. Tento rok sa radí ku školám, ktoré dosiahli v testovaní piatakov a deviatakov lepšie výsledky ako je celoslovenský priemer.

FOTOGALÉRIA z konferencie

web od 2day