Petržalka ocenila svoje osobnosti

V Petržalke sa snažíme rozumieť. Rozumieť potrebám, snom, plánom jej obyvateľov. A pri napĺňaní týchto cieľov nám pomáhajú aj ľudia, ktorí nie sú ľahostajní voči iným. Dôvod, prečo sme už po 21-krát oceňovali významné petržalské osobnosti. Organizátorom udalosti bolo tradične oddelenie kultúry nášho miestneho úradu na čele s vedúcou oddelenia Alenou Greksa, ktorá bola zároveň moderátorkou podujatia.

„Osobnosti sa neformujú peknými rečami, ale prácou a vlastnými výkonmi,“ citoval slová Alberta Einsteina starosta Vladimír Bajan na podujatí Osobnosť Petržalky, ktoré je súčasťou 21. ročníka obľúbeného festivalu Dni Petržalky. Z rúk starostu si prevzalo čestnú plaketu a kytice šesť výnimočných Petržalčanov.

Prvým oceneným bol Peter Buček ocenený za obetavú prácu s mládežou v oblasti športu a za propagáciu Petržalky. Bývalý športový redaktor v redakcii Večerníka a RTVS stál pri zrode bejzbalu a triatlonu na Slovensku. Angažuje sa v práci s fyzicky aj mentálne postihnutými športovcami, ako aj v hnutí fair play. Ako novinár sa zúčastnil na 16-tich olympijských a paralympijských hier, mnohých majstrovstiev sveta a Európy. Vo svojich novinových článkoch a rozhlasovom vysielaní propaguje zdravý životný štýl, ktorý Petržalka ponúka na každom kroku. Živé reportáže z hrádze, od jazier a cyklotrás ukazujú cestu ako pohybom tráviť voľný čas.

Rehoľná sesta Letycja, občianskym menom Maria Wleia, matka predstavená sestier Matky Terezy je podľa slov ľudí s ktorými sa stretáva, výnimočná a úžasná žena. Vždy ju stretnete s úsmevom na tvári, má láskavú a nežnú náruč otvorenú vždy pre každého, kto ju potrebuje. Vie povzbudiť v ťažkostiach, smútku, dodať nádej v akejkoľvek beznádejnej situácii a uistiť každého, že je milovaný a potrebný. Ocenenie dostala za obetavú a profesionálnu prácu pre ľudí v núdzi v Petržalke.

Ernestína Danková si prevzala ocenenie za dlhoročnú umeleckú činnosť. Od mladosti hovorila niekoľkými jazykmi, preto v 40-tych rokoch pracovala ako úradníčka v obchodnej a priemyselnej komore. Popritom ale, ako nadaná koloratúrna sopranistka, veľmi skoro začala účinkovať na scénach v Maďarsku a Chorvátsku. Neskôr bola sólistkou Opery Národného divadla v Bratislave aj v Prahe. Gejza Dusík jej umožnil nahrať niekoľko dodnes populárnych piesní. Prešla viacerými zamestnaniami, dlhé roky pracovala aj v Lúčnici. Ako redaktorka Československého rozhlasu, kam nastúpila v roku 1973, tvorila relácie ako „Zo sveta hudby“ či “Hráme na želanie“. Pani Danková je vo svojich 98 rokoch najstaršou, ale stále aktívnou členkou klubu dôchodcov Slovenského rozhlasu.

Profesorka Zdenka Riečanová je celosvetovo uznávanou odborníčkou v oblasti modernej matematiky. Dlhé roky učila na Fakulte elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity. Po ukončení pedagogickej činnosti pracovala v Ústave matematiky na výskumných projektoch. Bola jednou z najmladších vedkýň na Slovensku, ktorá v roku 1966 získala akademický titul PhD. z oblasti matematiky a fyziky. Získala ocenenie za dlhoročnú pedagogickú prácu a prínos pre oblasť matematiky a fyziky.

Lekár Dušan Smolka, ktorý je špecialistom v oblasti pľúcnych ochorení dostal ocenenie za obetavú prácu v oblasti zdravotníctva a verejného života. Od roku 1999 pôsobí ako lekár vo svojom odbore v Petržalke. Je dlhodobo aktívny aj vo verejnom živote. Bol členom Dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ako poslanec miestneho zastupiteľstva Petržalky a člen sociálnej a zdravotnej komisie pomáhal riešiť problémy Petržalky . Robil osvetu medzi mládežou, keď chodil prednášať žiakom petržalských škôl o škodlivosti fajčenia.

Ľubica Kaiserová, prezývaná aj „mama všetkých predčasniatok z Antolskej“ svoju prácu neberie ako povolanie, ale ako poslanie. Od začiatku jej k srdcu prirástli bábätká, ktoré po predčasnom pôrode často nevážili ani celé kilo. Práca s malinkými bojovníkmi je veľmi náročná nielen fyzicky, ale najmä psychicky. Pani Ľubka sa svojmu životnému poslaniu venuje už viac ako 25 rokov. V súčasnosti pôsobí ako staničná sestra na jednotke intenzívnej starostlivosti pre novorodencov v nemocnici sv. Cyrila a Metoda. Spolu s ďalšími rodičmi založila OZ malíček, ktoré už 7 rokov pomáha a podporuje rodiny s predčasne narodenými deťmi a zároveň je tak veľmi potrebným „mostom“ medzi rodinou a nemocnicou. Ocenenie si prevzala za profesionalitu, empatiu a pomoc rodinám s predčasne narodenými deťmi.

web od 2day