Na Dni Petržalky prišiel rekordný počet návštevníkov

V sobotu 16. júna 2018 to na dostihovej dráhe v Petržalke žilo. Už v poradí 21. ročník obľúbeného podujatia Dni Petržalky prilákal historicky najviac ľudí – viac ako 35 000. „Teším sa, že sme pokorili absolútny rekord v návštevnosti Dní Petržalky a tým nám diváci dokazujú, že nový rozmer, ktorý sme podujatiu dali, bol prospešný,“ povedala vedúca oddelenia kultúry nášho MÚ Alena Greksa.

Program bol nabitý od začiatku až do konca. Podujatie otvoril moderátor Norman Šáro na malom pódiu, ktoré počas dňa patrilo detskej scéne a seniorscéne. Na detskej scéne svoj pohybový, v mnohých prípadoch aj divadelný talent predviedli petržalské tanečné školy Nezábudka, Haló Haló, ElleDanse a Dansovia. Zaspievať prišli i detskí víťazi speváckej súťaže POP HIT 2018 a čas medzi vystúpeniami vypĺňali zábavné kúsky žongléra a kúzelníka. Z trošku iného súdka bola ukážka sebaobrany žiakov zo Súkromnej SOŠ ochrany osôb a majetku, ale aj bubnová show zoskupenia Jamadan. Malé pódium neskôr patrilo seniorským speváckym zborom Melódia a Petržalčanka, ktorí zahrali a zaspievali na ľudovú nôtu.

Deti sa mohli do sýtosti vyjašiť na zábavných atrakciách, medzi ktorými figuroval skákací hrad, lezecká stena, kolotoče, vozenie na koni či maľovanie na tvár. Zaujímavou atrakciou bolo mobilné planetárium, kde sa každú pol hodinu premietali vzdelávacie filmy o vesmíre. Pre malých boli vo výtvarnej zóne pripravené aj tvorivé činnosti, v rámci ktorých si mohli zasúťažiť vo výtvarnej aktivite na tému Petržalská galéria. V tvorivých dielňach z kartónu vyrábali indiánske totemy a v divadelnom stane ich rozosmievali divadelné predstavenia pána Mrkvičku a Divadla JaJa. Hlasovali sme o najkrajšieho petržalského psieho kríženca v súťaži Petržalský oriešok, kde sa víťazmi stali kríženec labradora s boxerom Dyzel a škoricový oriešok, fenka Žofka. Okrem psíkov obdivovali návštevníci aj sokoliarov a ich majestátnych dravcov. Obľubu si získala aj Petržalská burza kníh, s ktorou prišla Miestna knižnica Petržalka a ponúkala literatúru pre všetky vekové skupiny za symbolickú cenu 0,50 eur/ks.

Návštevníci sa mohli prejsť Petržalskou remeselnou uličkou v zóne ľudových tradícií a remesiel, kde na nich čakali stánky s ručne vyrábanými predmetmi od mydiel, pletených košíkov, šperkov, dekoračných predmetov až po dojčenské oblečenie. Núdza nebola ani o stánky s občerstvením, ktoré ponúkali tradičné slovenské jedlá ako bryndzové halušky, trdelníky či párance, no nechýbali ani klasické langoše a cigánska.

Galaprogram na veľkom pódiu odštartovala skupina Blue Zodiac, víťaz amatérskych hudobných skupín 2018. Nasledovala humorná hudobná tvorba kapely Števo Gajdoš Trio a rock v podaní skupiny Arzén. Svojich rodákov privítal aj Petržalčan Samo Tomeček s kapelou. Publikum si spolu s Modus Memory zaspievalo staré „modusácke“ hity, ktoré prišli odspievať aj dvaja špeciálni hostia – Janko Lehotský, autor väčšiny hitov od Modusu a Mirka Partlová, ktorá zaspievala okrem iného „Vyznanie“ od Mariky Gombitovej. Náladu rozprúdila pop punková skupina Inekafe, za ktorou nasledovala hviezda večera – belgická speváčka Kate Ryan. Spolu so svojimi tanečníčkami a vokalistkami predviedla skvelú show a spôsobila taký ošiaľ, že priestor pred pódiom praskal vo švíkoch a niektorí nemali ani len šancu dostať sa do kričiaceho davu. Odzneli jej najväčšie francúzske hity „Desenchantee“, „Je T’Adore“ a „Voyage Voyage“. Galaprogram ukončila rocková Tublatanka. Celým programom na hlavnom pódiu nás sprevádzal moderátor Miroslav Babják, takisto rodák z Petržalky.
Fotogalériu z podujatia nájdete TU.

web od 2day