Čo žije v petržalských vodách?

Dnes je Svetový deň rybárstva, ktoré patrí medzi najmasovejšie formy trávenia voľného času. Pripomíname si ho od roku 1985 s cieľom upozorniť na dôležitosť zachovania svetového rybolovu. V Petržalke máme niekoľko miest, kde je možné loviť ryby, no rybárčenie nie je iba o tom, mať za každú cenu úlovok. Viac nám o tom povedali rybári, ktorých sme zastihli pri Chorvátskom ramene a jazere Veľký Draždiak.

V ranných a podvečerných hodinách, keď v Petržalke nastane pokoj, brehy Chorvátskeho ramena a Draždiaka sa zaplnia rybármi s udicami. Ideálny čas na relax v prírode. Pár takých pánov sme si odchytili aj my, aby sme sa čo to dozvedeli o živote v petržalských vodách. Na otázku, aké ryby žijú v Chorvátskom ramene, odpovedal rybár Štefan (72) prekvapivo: „Žije tu všetko: kapry, zubáče, ostrieže, šťuky, liene aj náš neprajník sumček americký, ktorý nám vždy všetko zožerie,“ posťažoval sa Štefan, ktorý je síce vášnivým rybárom, no ryby zásadne neje. „Rybárčeniu sa venujem už 15 rokov, je to môj koníček. Nie je to len o mäse, ale o pôžitku a láske k prírode,“ povedal.

Pre Michala (34) je rybačka takisto záľubou a venuje sa jej od mlada. „Na tomto mieste Chorvátskeho ramena som tretíkrát, ale zatiaľ sa mi tu nepodarilo chytiť nič.“ Na otázku, či sa mu život v Petržalke páči aj kvôli chytaniu rýb, odpovedal súhlasne. No ešte viac sa mu páčia iné možnosti. „Oceňujem, že máme všetko po ruke. Je tu veľa materských a základných škôl aj obchodov. Nemenil by som,“ priznal Michal.

Kúsok ďalej pri Draždiaku pokojne sedel Vladimír (66), ktorému nezabrala ani jedna ryba, ale ani to ho neodradilo od dlhého čakania na svoj úlovok. „Najviac sa tu vyskytujú kapry, ktoré sú sem dovezené z chovných rybníkov a umelo vysádzané vždy na jar a na jeseň. Vrchol sezóny je v polovici mája. Z počutia viem, že tu žijú aj sumce, zubáče, ostrieže, šťuky, ale priznám sa, že také som ešte nechytil. Rybárčiť chodím aj k dunajským ramenám a k Dunaju, tam však platia iné pravidlá a žije tam podstatne viac druhov rýb. Ako návnadu používam obyčajnú kukuricu, tá rybám chutí najviac,“ porozprával Vladimír, ktorého rybárčenie chytilo už v ranom detstve. A rada na záver pre všetkých rybárov? „Brať rybárčenie ako relax a nie za každú cenu niečo uloviť. A ešte sa riadim jednou zásadou svojich predchodcov, že prvú rybu v roku vždy púšťam späť do vody,“ prezradil tajomstvo úspechu Vladimír.

web od 2day