Most generácií opäť zbližoval

Nečinnosť a opustenie sa je krokom k tomu, aby človek z tohto sveta odišiel oveľa skôr. Minimálne duševne. Petržalka sa už takmer 9 rokov snaží, aby starší či zdravotne postihnutí ľudia nezabúdali žiť svoj život naplno, aby sa mohli tešiť, či aby si užívali rôzne aktivity vďaka ktorým sa zabavia, stretnú s inými ľuďmi alebo niečo nové zažijú. Ideálne, aby sa spolu stretávali rôzne generácie. Od tých najmladších po tých starších.

V rámci projektu „Most generácií“ sa pravidelne stretávajú sociálne znevýhodnené rodiny s deťmi, dôchodcovia z denných centier v Petržalke a deti z materských a základných škôl. „Takéto stretnutia sa robia 3-4 krát do roka a vždy vyberieme niektoré denné centrum a materskú či základnú školu, aby spoločne strávili nejaký čas, aby starší mladším odovzdali svoje skúsenosti, prečítali im rozprávky ´ ako od babičky´, spolu sa zahrali a zabavili,“ povedala Jana Guľová, pracovníčka oddelenia sociálnych vecí a rodiny MÚ Petržalka.

A 12. júla sa deti spolu so staršími stretli opäť. Do Strediska sociálnych služieb na Mlynarovičovej ulici prišli klienti tohto zariadenia, rodiny zo sociálne znevýhodneného prostredia a deti z MŠ Bradáčova, aby spoločne strávili čas a aj si zasúťažili. Pre klientov aj deti bolo pripravených 5 stanovíšť s úlohami, ktoré bolo potrebné splniť. Kto vyhrá? Deti, či starčekovia a starenky? Ako sa vraví, nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa. Veď najlepšou odmenou je predsa zábava a spoločne strávené pekné predpoludnie. A po „práci“ nechýbalo pre každého ani skvelé občerstvenie.

„Som rada, že takéto podujatie organizujeme. V tomto zariadení sa koná už druhý krát. Klientmi sú prevažne starší ľudia, ktorí sa zo zdravotných dôvodov nedokážu o seba postarať sami v domácom prostredí. Ale aj oni potrebujú spoločnosť, aktivity, stretnutia. Je neuveriteľné, ako sú na začiatku hanbliví a keď sa zapoja do hier, vidieť na nich ako veľmi sa tešia,“ dodala Jana Guľová.

Fotogalériu si môžete pozrieť TU.

web od 2day