Čítame si spolu alebo Ako naši knihovníci pomáhajú

Miestna knižnica Petržalka sa počas týchto prázdnin pripojila do spoločného celoslovenského projektu Prečítané leto, ktoré organizuje o. z. Čítajme si spolu, kníhkupectvo Martinus a o. z. Úlet s knihou. Prečítané leto znamená prázdniny, v ktorých každý týždeň prináša hry a tipy na dobré knihy. Aj petržalskej knižnici záleží na tom, aby deti čítali a aby im počas prázdnin nezleniveli hlavičky, a preto im knihovníčky pripravujú každý týždeň nové inšpiratívne knihy na čítanie.

Okrem spoločného čítania kníh v knižnici však môžu deti čítať čokoľvek a kdekoľvek. Knihy, časopisy, oznamy na zastávke či v autobuse, reklamy na ulici; čítať môžu v parku, na kúpalisku, v aute či pohodlne doma v posteli.
Okrem toho, sa toto leto číta aj v nemocnici. Knihovníčky Miestnej knižnice Petržalka v spolupráci s Martinus a s n. o. Deťom s rakovinou navštevujú detskú kliniku univerzitnej nemocnice na Kramároch. Deťom, ktoré sú v starostlivosti tunajších lekárov prinášajú čítanie priamo na oddelenie a snažia sa im raz do týždňa spríjemniť popoludnie počas ich pobytu v nemocnici. V priebehu deviatich týždňov prázdnin predstavuje tím petržalskej knižnice i tím Martinus deťom nové krásne knihy, z ktorých si čítajú a zapájajú ich do jednoduchých tvorivých aktivít na rôzne témy. Počas týždňa O okuliaroch si čítali z kníh Mach a Šebestová či Harry Potter a vyrábali si okuliare s farebnými sklíčkami; počas týždňa O listoch čítali z kníh Pošta pre tigra, Kvak a Čľup či 14-14. Spoločne potom vyrábali obálky a písali listy, pečiatkovali, vystrihovali a maľovali. Čítanie s deťmi bude pokračovať až do konca prázdnin a na deti čakajú ešte témy napríklad o odvahe alebo o meste.

Vieme, že čítanie prináša množstvo benefitov. Trénuje pozornosť, zlepšuje pamäť, myslenie, uvoľňuje napätie a stres, zlepšuje náladu. Najdôležitejším a najkrajším benefitom je ale pri spoločnom čítaní blízkosť dvoch ľudí. Jeden, ktorý dáva, druhý ktorý prijíma. Pretože aj čítanie môže byť darom, ktorý si môžeme odovzdávať. Prostredníctvom čítania, hier a tvorivých aktivít tak pomáhajú naše knihovníčky lepšie zvládnuť detským pacientom čas strávený v nemocnici. Knihovníkom na oplátku prinášajú tieto návštevy pocit užitočnosti, dobre vykonanej práce, nové skúsenosti a v prípade knižnice aj nových priateľov.

web od 2day