Petržalská super škola opäť otvorí svoje brány

Vzdelávanie žiakov „netradičnou“ formou je v petržalských školách čoraz častejšie. Je to nielen preto, že žiaci poznatky neradi memorujú, ale najmä preto, že v dnešnom svete technologických možností je veľmi ťažké deti zaujať. Jednou z možností, ako im ukázať niečo nové, výnimočné či originálne, je zoznámiť ich so zaujímavými ľuďmi.

V školskom roku 2017/2018 sa konal už piaty ročník Petržalskej super školy. Tento neštandardný projekt realizuje mestská časť Petržalka v spolupráci so Slovenskou akadémiou vied. Projekt je natoľko úspešný, že v parížskej centrále UNESCO sa rokuje o tom, že by mohol byť celoplošne uplatnený v rámci Európskej únie.

A o čo v tomto projekte ide? Základom sú prednášky na rôzne témy, ktoré sa konajú od októbra do marca, v prípade žiakov 9. ročníka v jarných mesiacoch. Prednášky pre žiakov 6.-8. ročníka sa konajú v Dome kultúry Zrkadlový háj. V školskom roku 2017/2018 sa na nich zúčastnilo 2 098 žiakov a 128 učiteľov. K prednášaným témam patrili napríklad „Ako sme pristáli na kométe“ (Ján Baláž), Poslovia z vesmíru (Vladimír Porubčan), „Peniaze nie sú zadarmo“ (Marcel Novák) a mnohé ďalšie. Na konci prednášky dostali žiaci priestor na otázky. A keďže deti sú prirodzene zvedavé, nebolo ich málo. Niekedy boli otázky vážne, inokedy vtipné. Žiaci však ani raz neodchádzali bez odpovede. Prednášky pre žiakov 9. ročníka sa konali priamo v základných školách. Zúčastnilo sa na nich 229 žiakov a 14 učiteľov. Zamerané boli najmä na finančnú gramotnosť, biológiu a medicínu, astronómiu či významné stavby v Bratislave a na Slovensku. Po skončení prednášok dostali žiaci témy projektových prác, ktoré mali vypracovať. Tí najúspešnejší (tento rok ich bolo 27), boli spolu so svojimi pedagógmi a lektormi zo Slovenskej akadémie vied na sústredení v Starej Lesnej.

V tomto úspešnom podujatí Petržalka chce, samozrejme, pokračovať aj v školskom roku 2018/2019 za aktívnej spolupráce so Slovenskou akadémiou vied. Počas nasledujúceho, šiesteho ročníka, plánuje pripraviť pre žiakov také zaujímavé témy ako sú Robotika; Ryžovanie zlata na Slovensku a vo svete; Otepľovanie Zeme, znečisťovanie Zeme, ozónová diera; Finančná gramotnosť – ako si správne vybrať podmienky na hypotéku či pôžičku; Pesticídy v potravinách; Zdravá výživa a veľa ďalších. Ako povedal Dalajláma – „Prvým krokom na ceste k šťastiu je učenie sa,“ a my, v Petržalke, veríme, že aj touto formou prispievame ku šťastiu našich žiakov.

web od 2day