Seniori „zasiali“ dobrú náladu a „zožali“ potlesk

„Nik nemiluje život viac ako seniori“ – touto myšlienkou slávneho Sofoklesa, ktorú vyslovil pred takmer 2,5-tisíc rokmi, odštartovala premiéra hudobno-dramatického a tanečného pásma s názvom Petržalské dožinky.

Po dvoch úspešných projektoch v podaní OZ Petržalčanka – najskôr to bola Petržalská svadba a po dvoch rokoch Petržalské páračky – sa v tomto Roku svetového kultúrneho dedičstva UNESCO petržalskí seniori a seniorky na pódiu DK Zrkadlový háj predstavili ďalším pásmom. „Považujeme totiž za svoju povinnosť pripomínať mládeži, ale aj strednej generácii, ako žili a pracovali naši starí a prastarí rodičia.Pre svojich potomkov musíme zachovať kultúru našich predkov. Dnešná generácia si už ani nevie predstaviť život, kedy sa všetko robilo takpovediac na kolene. Sedliak zrno vlastnoručne zasial, kosou pokosil, cepmi vymlátil. A túto drinu, spojenú s potokmi potu, chceme práve naším pásmom priblížiť, kde popri hovorenom slove necháme vyniknúť krásne slovenské ľudové piesne,“ priblížila zámer seniorov predsedníčka OZ Petržalčanka Betka Korbelová.

Seniori svojím vystúpení „zasiali“ radosť a dobrú náladu – a na záver „zožali“ standing ovation a osobné gratulácie. V hľadisku popri petržalských senioroch bolo veľa hostí – či už z mesta, miestneho úradu, viacerých ministerstiev, ale aj veľa poslancov.
Za obdobie 6 rokov, odkedy vzniklo OZ Petržalčanka, členovia súboru absolvovali už stovky vystúpení. A to nielen v Bratislave a blízkom okolí, ale aj vo vzdialenejších obciach a mestách – doslova od Malaciek až po Bardejov. „Šesť rokov je v našom veku (pozn. autorky: najstarší seniori sa už blížia k 90-tke) pozoruhodný kus života. Ja sa zaň chcem poďakovať všetkým účinkujúcim – terajším aj tým, ktorí nevydržali nápor a odišli, či už pre zdravotné alebo iné problémy. Chlebík amatérskych umelcov je tvrdý, preto uvítame, ak sa k nám pridajú mladí seniori, milujúci tradície a ľudový spev. Niet pochýb, že vytrvalý tréning sa na našich výkonoch podpísal – zdokonalili sme sa a po odbornej stránke sme vyrástli. Som na všetkých pyšná,“ zdôraznila vedúca súboru Betka Korbelová, ktorá v tomto roku oslávila krásne 80-tiny.

Za úspešné účinkovanie súboru patrí vďaka za trvalú podporu hlavne starostovi Petržalky Vladimírovi Bajanovi. Projekt podporilo aj hlavné mesto cez svoj grantový program Ars Bratislavensis, ako aj mnohé ďalšie subjekty rôznymi formami. Vystúpenie si osobne pozrel aj bývalý vedúci odboru kultúry v Prešove, Vladimír Merkovský, ktorý doteraz organizoval a zabezpečoval so všetkou starostlivosťou vystúpenia OZ Petržalčanka v obciach Prešovského kraja. Takže jeho pozitívne hodnotenie vystúpenia je prísľubom, že Petržalské dožinky čoskoro uvidia aj seniori vo viacerých obciach Prešovského kraja.

web od 2day