Materské školy majú nové cyklostojany

Čoraz viac Petržalčanov využíva na prepravu do práce či do školy bicykel, ideálny dopravný prostriedok na krátke vzdialenosti. Nič nezvyčajné vidieť ráno rodiča vezúceho svoje dieťa v detskej sedačke alebo samotné dieťa „šliapajúce do pedálov.“ Z praktických aj bezpečnostných dôvodov však potrebujeme bicykel aj niekam oprieť či zamknúť. Na to slúžia práve cyklostojany.

Mestská časť chcela podporiť cyklistov a namontovala cyklostojany pred 8 materskými školami, ktoré o ne vopred prejavili záujem: MŠ Nobelovo námestie 6, MŠ Röntgenova 16, MŠ Šustekova 33, MŠ Bulíkova 25, MŠ Jankolova 8, MŠ Gessayova 2, MŠ Rovniankova 8 a MŠ Vyšehradská 17. Pred každú MŠ sme osadili jeden cyklostojan, výnimkou bola novo otvorená MŠ Vyšehradská, kde sme inštalovali tri kusy. Cyklostojany budú môcť využívať nielen rodičia a pracovníci materských škôl, ale aj deti, ktorým poslúžia na odloženie svojich bicyklov alebo odrážadiel. „Materské školy sme vybrali preto, že čoraz viac rodičov uprednostňuje ako dopravný prostriedok bicykel a motivujú k tomu aj svoje deti, čo nás nesmierne teší„“ vysvetlil starosta Vladimír Bajan.

V minulosti sme už takéto typy cyklostojanov osádzali tiež. Koncom roka 2014 získala mestská časť peniaze od Raiffeisen banky, vďaka čomu sme v Petržalke osadili 15 uzamykateľných cyklistických stojanov na najnavštevovanejších miestach – Haanovej pri Bytovom podniku, pri Domoch kultúry Vígľašská a Zrkadlový háj, pri Športovej hale na Wolkrovej, pri Aréna‘ S Gym na Gercenovej či pred tromi pobočkami miestnej knižnice. Minulý rok zas petržalská samospráva osadila 16 cyklostojanov, tentokrát z dotácie od Bratislavského samosprávneho kraja. Osadili sme ich pred každou z jedenástich základných škôl a 5 cyklostojanov aj pred Petržalskou plavárňou.

web od 2day