Nové bezplatné parkovisko pre pacientov UNB v Petržalke

Univerzitná nemocnica Bratislava má zámer vybudovať 199 nových bezplatných parkovacích miest pred Nemocnicou sv. Cyrila a Metoda na Antolskej ulici. „Vítam iniciatívu nemocnice vybudovať veľkokapacitné bezplatné parkovisko, ktoré bude slúžiť pre pacientov a som rád, že k tomu prispeje aj naša mestská časť,“ povedal starosta Vladimír Bajan na dnešnom brífingu, ktorého sa zúčastnila ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská aj bratislavský primátor Ivo Nesrovnal.

Predpokladaný začiatok výstavby je rok 2019. Na vybudovanie parkovacej plochy nemocnica využije prostriedky z kapitálových výdavkov, ktoré jej poskytne MZ SR. Predpokladaná cena stavby je približne 1,6 mil. bez DPH. Parkovisko vrátane chodníkov a prístupových komunikácií bude na celkovej ploche viac ako 6500 m². UNB predpokladá, že parkovisko bude sprevádzkované v roku 2020. „Súčasťou parkoviska bude rampový systém. Budú ho môcť využívať všetci pacienti, návštevníci a zamestnanci nemocnice,“ uviedol generálny riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava Juraj Kovács. Pozemok, kde sa plánuje výstavba parkoviska, patrí mestu Bratislava, preto UNB v spolupráci s MZ SR požiadala poslancov bratislavského zastupiteľstva o prenájom.

V súčasnosti môžu pacienti a návštevníci petržalskej nemocnice využívať 230 parkovacích miest na platenom parkovisku – 1 euro za každú začatú hodinu. Toto parkovisko prevádzkuje súkromná spoločnosť na základe koncesnej zmluvy.

Vodiči pred petržalskou nemocnicou využívajú na parkovanie všetky možnosti, preto dochádza často k zablokovaniu prístupovej cesty k centrálnemu príjmu pacientov, zle zaparkované vozidlá znemožňujú príjazd sanitiek. Preto chce UNB snaží vybudovať parkovisko s dostatočne veľkou kapacitou.

web od 2day