Odštartoval SeniorFest

Október je mesiacom úcty k starším a tak, ako je jeseň spojená so zberom úrody, aj seniorom prináša ich celoživotná starostlivosť o rodinu a blízkych zaslúžené ovocie. Pri tejto príležitosti zorganizovala mestská časť už XI. ročník festivalu Petržalský SeniorFest, ktorý je takmer do polovice októbra nabitý rôznymi sprievodnými podujatiami. Program nájdete TU.

Festival odštartoval prvý októbrový deň v DK Zrkadlový háj kultúrnym programom s názvom „Kytica pozdravov“, v rámci ktorého vystúpil Metropolitný orchester Bratislava. Členovia orchestra bavili publikum po celý večer hraním živších aj pomalších skladieb či už z muzikálov alebo od známych hudobných skladateľov. Predstavenie oživili talentovaní sólisti Viktória Ballánová a Pavel Oravec, ktorí ulahodili ušiam nejedného diváka a zaspievali v rôznych jazykoch – v maďarčine, nemčine a, samozrejme, aj slovenčine.

A aké dojmy zanechal koncert orchestra u seniorov?
Otília (75): „Takéto podujatia obľubujem. Bola som predtým aj na Dožinkoch a Páračkách, keďže mám v dôchodku konečne viac času, a veľmi si to užívam.“
Miroslav (68): „Naozaj pekný program, určite pôjdeme aj na ďalšie podujatia.“
Valéria (62) a Alojzia (65): „Páčilo sa nám veľmi, najmä výber skladieb v jazykoch typických pre toto územie. Veľkým plusom bolo, že publikum sa vedelo poďakovať a oceniť vystúpenia búrlivým potleskom, lebo ten orchester si to naozaj zaslúžil.“

V rámci festivalu sa môžu seniori tešiť na naozaj pestrý program. Už dnes o 15.00 h ich čaká tanečno-zábavné popoludnie s hudobnou skupinou TRTrio s hosťami Mariánom Greksom a žiakmi zo ZŠ Gessayova, ktorí predvedú skákanie cez švihadlo, tzv. Rope Skipping. Festival bude pokračovať zaujímavými prednáškami o príčinách chorôb a spôsobe ich liečenia, napríklad aj tradičnou čínskou medicínou. Pri príležitosti Medzinárodného dňa jablka si pre seniorov mestská časť pripravila aj Jablkové hodovanie, na ktorom si okrem pochutnávania si na jablkových dobrotách môžu zasúťažiť o najlepší jablkový koláč. Turnaj v petangu, vystúpenia petržalských seniorských súborov Petržalčanka a Melódia, prednáška o chronických ochoreniach, ich liečbe a prevencii – to všetko a mnoho iného zahŕňa program Petržalského SeniorFestu 2018.

„SeniorFest je predovšetkým o tom, aby sme ocenili všetko, čo pre nás a pre Petržalku robíte, ale aj o tom, aby ste predviedli svoje umenie a zabavili sa – či už pri dobrej hudbe, pri športe či pri tradičnom Jablkovom hodovaní,“ odkázal seniorom starosta Vladimír Bajan.

Fotogalériu z podujatia nájdete TU.

web od 2day