Petržalka je pripravená na zimnú údržbu chodníkov

Táto zima sa bude niesť v znamení nových pravidiel zimnej údržby chodníkov a terás. Podľa nového zákona o pozemných komunikáciách totiž prechádza povinnosť zabezpečovať zimnú údržbu na komunikáciách IV. triedy (chodníkoch) z vlastníkov a správcov nehnuteľností, ku ktorým sú uvedené komunikácie priľahlé, na správcu komunikácie.

V súvislosti s tým Mestskej časti Bratislava – Petržalka pribudne do správy cca 51km chodníkov, čo bude Petržalku stáť zhruba 84-tisíc eur. Či táto suma bude konečná, bude závisieť od toho, koľko reálnych výjazdov sa uskutoční a aké množstvo posypového materiálu sa minie. Zimnú údržbu chodníkov, ktoré má v správe Petržalka, bude zabezpečovať zmluvný dodávateľ a MPVPS.

Keďže nový zákon platí len od 20. mája, finančné prostriedky na tieto činnosti neboli zahrnuté v rozpočte, preto bude mestská časť Bratislava-Petržalka vykonávať zimnú údržbu v okolí bytových domov prednostne na chodníkoch vedúcich k ich hlavným vchodom, teda nie okolo celého domu. Ak teda nasneží, bude bezpečnejšie používať hlavné vchody a nie tie zo zadných strán bytových domov.

Pokiaľ ide o terasy a prístup na ne, zimnú službu bude Petržalka zabezpečovať len na tých, ktoré má v správe.
Napriek tomu, že nový zákon prišiel až takmer v polovici roka, Petržalka bude robiť všetko, čo je v jej silách, aby chodníky boli aj v zime bezpečné.

web od 2day