Svetový deň výživy v našich základných a materských školách

V tomto týždni pani učiteľky v spolupráci s kuchárkami pripravili pre deti a rodičov skutočne zaujímavé podujatia. Základná škola Budatínska privítala prváčikov a ich rodičov okrem pestrého programu aj ponukou zdravých jedál, ktoré boli tak krásne naaranžovaných, že si na svoje neprišli len chuťové bunky ale aj oči. Podávali sa špaldové koláčiky, fazuľový šalát, tvarohový krém a veľa iných dobrôt.

Deň začínali zdravo aj v MŠ Jankolova, kde si pani kuchárky pre deti pripravili ovocné špízy z jahôd, mandarínok, čučoriedok, kivi a iného druhu ovocia. V ponuke boli aj cereálie s bielym jogurtom a tí najmenší sa mohli tešiť na taniere s ovocím poukladaným do tvaru rôznych zvieratiek.
Materská škola Pifflova pripravila ochutnávku troch hlavných zdravých jedál teda zdravé rizoto, hrachový krém s krúpami a jablkovú žemľovku. Nechýbali ani skvelé nátierky. Keďže táto MŠ varí aj pre deti s rôznymi diétami, pripravili aj ochutnávku jedál pre diétnych stravníkov.
MŠ Iľjušinova spojila prezentáciu zdravej stravy so slávnosťou Tekvičkovo a na školskom dvore, aj vďaka krásnemu počasiu, deti s rodičmi a personálom materskej školy zažili skutočnú zábavu od vyrezávania tekvíc, súťaží až po ochutnávku pripravených jedál.
Materská škola Lachova urobila pre detičky a ich rodičov zdravé raňajky. Ponúkali hrachovú nátierku, nátierku z tofu, ale aj zdravé ovsené vločky s ovocím, medom orieškami a inými pochutinami. Zároveň rodičom poskytli recepty pripravených jedál. V MŠ Rovniankova rodičia s deťmi nielen ochutnávali dobroty pripravené pani kuchárkami, ale zo zeleniny a ovocia spoločne vytvárali doslova majstrovské diela plné fantázie. A tak z baklažánu vznikla loď, z avokáda ježko, z karfilolu kytička kvetov…. Týmito vlastnoručne vyrobenými umeleckými dielami si vyzdobili svoju škôlku. Stoly boli plné dobrôt aj v MŠ Strečnianska, kde si mohli rodičia pochutiť na ovocných aj zeleninových šalátoch a troch druhoch nátierok – syrovej s cesnakom, sardinkovej a zo syra tofu. Okrem toho mohli rodičia obdivovať jesennú výstavku diel z tekvíc či gaštanov. V základných školách na Prokofievovej a Turnianskej ulici prebiehali súťaživé tvorivé dielne, kde mladší aj starší žiaci pripravovali nátierky, ovocné misy a ochutnávaním vyhodnocovali pripravené jedlá.
Treba skutočne vyzdvihnúť šikovnosť a pestrosť nápadov učiteľov aj kuchárok vo všetkých našich základných a materských školách, ktorí deťom a rodičom pripravili zábavnou formou výchovno-vzdelávacie a spoločenské podujatia, cieľom ktorých bolo viesť deti za pomoci rodičov k zdravému stravovaniu.

web od 2day