Školské knižnice majú svoj „Deň“. Je ním 24. október.

Potreba čítania žiakov a študentov napriek rozvoju internetu a jeho jednoduchej dostupnosti neustále rastie. Učitelia apelujú, že čítanie, a najmä čítanie s porozumením textu, je nevyhnutnosťou pre každé dieťa. Samospráva si uvedomuje nutnosť čítania kníh a preto venuje knižniciam (miestnym aj školským) veľkú pozornosť. Príkladom toho je aj výborne fungujúca Miestna knižnica Petržalka, ktorá nielen neustále rozširuje svoj knižničný fond, ale organizuje pre deti, žiakov, študentov aj dospelých rôzne zaujímavé podujatia. A ako sú na tom naše školské knižnice?

Školské knižnice sú zriadené vo všetkých základných školách v Petržalke. Svoju prevádzku a fungovanie majú upravenú v súlade so štatútmi školských knižníc. Každá školská knižnica má knižničný a výpožičný poriadok, kde je uvedený rozsah výpožičných hodín.

Okrem funkcie, ktorú napĺňajú, sú školské knižnice využívané na svoju činnosť literárno-dramatických krúžkov, mimočítankového čítania a literatúry, robia sa tu výstavy kníh spojené s predajom a rôzne ďalšie aktivity, ktorých cieľom je čítanie s porozumením. Priebežne sa v priestoroch školskej knižnice uskutočňuje aj netradičná forma výučby slovenského jazyka a literatúry, organizujú sa tu rôzne prednášky, čítanie beletrie detí zo školských klubov.

V priestoroch školských knižníc sa uskutočňujú aktívne hodiny – zážitkové učenie v rámci rozvoja čitateľskej gramotnosti (prebieha počas vyučovania) či spoločné aktivity – starší učia mladších a opačne. Uskutočňujú sa tu čítania z tvorby rôznych spisovateľov, súťaž Zlatý slávik, Marec, mesiac knihy. Z ďalších aktivít organizovaných školskými knižnicami a v školských knižniciach možno spomenúť Štúrov Zvolen, súťaž v rétorike – Alexander Dubček, súťaž Hviezdoslavov Kubín, ekoprednášky a množstvo ďalších aktivít.

Základné školy sa postupne zapájajú do rozvojových projektov, ktorých cieľom je modernizácia školských knižníc formou elektronizácie knižničného fondu v žiackej knižníc a skvalitnenie a rozšírenie knižnično-informačných služieb prostredníctvom on-line katalógu, oživenie akvizičnej činnosti a zvyšovanie čitateľskej kultúry žiakov. Základné školy doplňujú svoj knižničný fond na základe možností rozpočtu škôl.

web od 2day