Naplnila 5000 vriec odpadom

Keď ide o poriadok v Petržalke, frflošov sa nájde vždy veľa, no málokto priloží ruku k dielu. Síce by sa mohlo zdať, že „upratovačov“ je všade dosť – okrem verejnoprospešných pracovníkov sa zapájajú dobrovoľnícke organizácie a firmy – na najväčšiu a najľudnatejšiu bratislavskú mestskú časť to stále nestačí. A preto poteší fakt, že sú medzi nami aj takí, ktorí sa o čistotu starajú z vlastnej iniciatívy a presvedčenia. Petržalčanka Zlatica Feketeová (71) je jednou z nich. „Naša generácia to má v sebe jednoducho zakódované,“ tvrdí Zlatica, ktorá upratuje Petržalku už 11 rokov.

Je obdivuhodné, že vo vašom veku sa staráte o poriadok vo vašom okolí…

Baví ma starať sa o čistotu okolia, robí mi to radosť a mám dobrý pocit, že som mohla pomôcť. K poriadku som vedená od detstva. Vtedy bolo bežné, že sa zorganizovala brigáda, uvaril čaj a pustilo sa do spoločného upratovania. Teraz som na to sama, ale dva roky mi vypomáhali dve mladé dievčatá. Už tak nevládzem a preto by bolo dobré, keby to moje 11-ročné žezlo po mne pomaličky niekto prebral.

Akým spôsobom pomáhate udržiavať prostredie v Petržalke čisté?

Bývam na Beňadickej ulici a starám sa najmä o okolie materskej školy na Lietavskej ulici 1. Vietor je môj najväčší nepriateľ. Naposledy sa mi tam po víchrici podarilo vyzbierať 24 vriec lístia. Len za október som naplnila až 111 vriec. Zbieram všetko, čo v okolí škôlky nájdem a doteraz som vyzbierala už viac ako 5000 vriec odpadu. Človek by ani nepovedal, koľko rôzneho odpadu sa môže nahromadiť pri jednej škôlke. Vrecia aj ich odvoz mi zabezpečuje Miestny podnik verejnoprospešných služieb Petržalka, za čo som im veľmi vďačná.

Zapájate sa aj do iných dobrovoľníckych aktivít?

Samozrejme. Keď mestská časť organizuje nejakú akciu, vždy sa snažím zapojiť spolu s dôchodcami z denného centra. Mám pocit, že kultúra prostredia sa podstatne zhoršila, čo ma motivuje ešte viac skrášľovať okolité prostredie. Upratovanie vonkajška mi dodáva veľa fyzickej aj psychickej energie a dúfam, že sa tomu budem môcť venovať čo najdlhšie.

web od 2day